Kmetijski ministri Bruselj pozvali k nadaljnjim ukrepom za razbremenitev kmetov (dopolnjeno)

Kmetijski ministri članic EU so danes pozdravili dosedanje ukrepe in predloge Evropske komisije v odziv na zahteve evropskih kmetov. Vendar pa to ni dovolj, zato so jo pozvali k pripravi nadaljnjih ukrepov, je povedal belgijski minister David Clarinval. Protesti kmetov, ki so potekali ob robu zasedanja, so se medtem zaključili.

Dosedanji ukrepi Evropske komisije, med katerimi sta umik predloga uredbe o pesticidih in možnost odstopanja od določenih okoljskih zahtev glede obdelave zemlje, pa tudi predlogi za administrativno razbremenitev kmetov, gredo po mnenju ministrov v pravo smer, je povedal Clarinval.

“Ti ukrepi predstavljajo prvi konkreten korak, da bi hitro odgovorili na določene skrbi kmetov na evropski ravni. Vendar pa Svet EU ocenjuje, da to ni dovolj. Komisijo poziva, naj čim prej dopolni dosedanje ukrepe z novimi, ki bodo bolj ambiciozni,” je dejal belgijski minister, čigar država trenutno predseduje Svetu.

Države članice so danes po njegovih besedah med drugim izpostavile večjo prožnost pri nekaterih t. i. dobrih kmetijskih in okoljskih pogojih (GAEC), ki jih morajo kmetje izpolnjevati, če želijo prejeti neposredne podpore iz skupne kmetijske politike.

Ministri so se zavzeli še za enostavnejše postopke sprememb strateških načrtov skupne kmetijske politike in boljše usklajevanje nadzora, je povedal belgijski minister.

Po navedbah evropskega komisarja za kmetijstvo Janusza Wojciechowskega pa je večina članic odprta tudi za spremembo temeljnega akta evropske kmetijske politike, predvsem pogojev GAEC.

“Teoretično bi lahko to storili še v tem mandatu, če bomo hitri. Temu sem naklonjen,” je povedal komisar. Omenil je možnost, da bi nekatere pogoje spremenili v prostovoljne ekosheme. Gre sicer za bolj srednjeročen ukrep.

Kot je medtem še povedal belgijski minister, so se na zasedanju zavzeli tudi za preučitev instrumentov izven skupne kmetijske politike, ki prav tako vplivajo na evropske kmete. Med temi je izpostavil pomen uravnoteženosti prostotrgovinskih sporazumov in ukrepe v zvezi z uvozom kmetijskih proizvodov iz Ukrajine.

Komisar Wojciechowski je izrazil prepričanje, da bodo nadaljnji ukrepi komisije umirili napetosti spričo protestov kmetov, ki se že več mesecev zbirajo na ulicah in cestah številnih članic unije.

Danes so se s traktorji znova zbrali tudi v okolici evropskih institucij. Na protestih, ki so se medtem že zaključili, je izbruhnilo tudi nasilje, ki ga je belgijski minister obsodil.

Po skupni novinarski konferenci, ki je potekala med ministrskim zasedanjem, sta Clarinval in Wojciechowski predstavnike kmetov sprejela v poslopju Sveta EU.

Protestniki so bili sicer kritični do izjav ministra in komisarja na novinarski konferenci. V evropskem združenju kmetijskih organizacij European Coordination Via Campesina, ki je soorganiziralo današnje proteste, so zapisali, da ukrepi ne naslavljajo njihovih glavnih zahtev. To so pravične cene in odprava prostotrgovinskih sporazumov.

Back to top button