EUSosednje države

Italiji pri reševanju migrantske krize pomagata Nemčija in Francija

Italija v okviru skupnega solidarnostnega mehanizma EU prejema pomoč Francije in Nemčije pri obvladovanju težav z migranti, ki v državo prihajajo iz Afrike preko Sredozemskega morja, je danes po navedbah nemške tiskovne agencije dpa sporočilo italijansko notranje ministrstvo.

 

Italija je prvi cilj ljudi, ki poskušajo prečkati nevarno pot v Evropo s severnoafriške obale, zato je že več let pozivala k več pomoči s strani drugih držav članic EU. V začetku junija se je več držav članic uspelo dogovoriti o solidarnostnem mehanizmu za pomoč južnoevropskim državam.

Francoska delegacija je v preteklih dneh v pristaniškem mestu Bari na jugu Italije zbrala skupino ljudi, ki jih bodo preselili v Francijo, podobno misijo pa še ta mesec načrtuje tudi Nemčija, je sporočilo italijansko ministrstvo.

Doslej je 13 držav članic EU izrazilo pripravljenost, da sprejmejo več kot 8000 ljudi, je ta teden po navedbah dpa povedala predstavnica Evropske komisije. Italijanska notranja ministrica Luciana Lamorgese je ob tem dejala, da gre za “zgodovinski korak za unijo”.

Italijanske oblasti so letos zabeležile že več kot 42.000 prihodov ljudi, ki so v državo prispeli s čolni prek Sredozemskega morja, kar je precej več kot lani, ko je bilo takšnih primerov približno 30.000.

V Italiji bodo 25. septembra potekale volitve, v primeru zmage desne koalicije, ki je glede na trenutne rezultate anket najbolj verjetna, pa se obeta strožji pristop do migracijske krize.

Vodja desne stranke Liga Matteo Salvini je denimo danes ob obisku otoka Lampedusa napovedal, da bi za zajezitev migrantskih tokov imenoval posebnega komisarja, voditeljica skrajno desnih Bratov Italije Giorgia Meloni pa je pred časom dejala, da bi v severni Afriki vzpostavila migrantska taborišča.

Source
STA
Back to top button