Hojs: Zaščita zunanje meje EU je naša skupna odgovornost

Notranji minister Aleš Hojs je na dvodnevni konferenci o migracijah v Vilniusu poudaril, da je “zaščita zunanje meje EU naša skupna odgovornost”. Udeleženci so obravnavali problematiko instrumentalizacije migrantov v politične namene ter govorili o skupnih ukrepih za okrepljen nadzor na zunanjih mejah EU zaradi povečanih migracijskih tokov.

 

 

Minister je povedal, da je treba za večjo zaščito meje uporabiti sodobne nadzorne sisteme in fizične ovire, kjer je to potrebno, saj so se te izkazale kot konkreten ukrep v preteklosti, so sporočili z notranjega ministrstva.

Medtem novi predlog Evropske komisije o schengenskem mejnem zakoniku tega ukrepa ne predvideva kot ene od možnosti za nadzor meje kljub pozivu več držav članic.

Hojs je izrazil začudenje nad tem dejstvom in pozval komisijo, naj ponovno razmisli o svojem stališču glede možnosti financiranja tovrstne tehnične infrastrukture iz skladov EU.

“Da bi dosegli želen učinek, moramo napredovati tudi pri drugih elementih celovitega upravljanja z migracijami,” je slovensko stališče dodatno pojasnil minister Hojs.

Poudaril je tudi pomen zunanje razsežnosti migracij in učinkovitejše politike vračanja. “Sistem vračanja na ravni EU ni dovolj učinkovit, zato moramo tu doseči vidnejši napredek, za kar je treba med drugim okrepiti vlogo agencije Frontex in čim prej imenovati koordinatorja za vračanje.”

Ob koncu konference so udeleženci potrdili skupno izjavo, v kateri so se zavzeli za utrditev skupnega pristopa pri upravljanju meja, identificirali orodja in ukrepe za učinkovitejši nadzor ter skupni odziv na morebitne prihodnje izzive, da bi zagotovili čim višjo stopnjo varnosti, ohranili celovitost schengenskega prostora in se učinkovito soočali z migracijskimi pritiski in hibridnimi grožnjami, so še sporočili z notranjega ministrstva.

Ob robu konference, ki so jo organizirali notranji ministri Avstrije, Grčije, Litve in Poljske, udeležila pa se je je tudi evropska komisarka Ylva Johansson, so si udeleženci ogledali center za nadzor meje in se z ogledom zunanje meje EU seznanili z razmerami na terenu.

Source
STA
Back to top button