Guterres v Bruslju pozval k miru v Ukrajini in Gazi

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres se je pred današnjim srečanjem z voditelji držav članic EU zavzel za mir v Ukrajini in Gazi. Pri tem je poudaril, da je treba v obeh konfliktih upoštevati načela mednarodnega prava. Po njegovem mnenju je močna in enotna EU ključna za multipolarno ureditev sveta.

“Živimo v kaotičnem svetu, v katerem so supersile na nasprotnih bregovih. Države in oborožene skupine mislijo, da lahko počnejo, kar želijo, ker nihče ne odgovarja. In ker živimo v kaotičnem svetu, je zelo pomembno, da se držimo načel,” je ob prihodu na vrh EU v Bruslju povedal Guterres.

Med temi je izpostavil ustanovno listino ZN, mednarodno pravo, ozemeljsko celovitost držav ter mednarodno humanitarno pravo. “Zato verjamemo, da je v Ukrajini potreben mir, ki bo povsem v skladu s temi načeli,” je poudaril.

Iz istih razlogov pa je treba po njegovih besedah zagotoviti tudi prekinitev ognja v Gazi. Pri tem je obsodil oktobrski napad palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael in številne civilne žrtve v palestinski enklavi, v kateri Izrael izvaja napade.

“Načel se moramo držati tako v Ukrajini kot v Gazi, brez dvojnih standardov,” je še dejal Guterres.

Obenem pa si je treba prizadevati za postopno vzpostavitev multipolarne ureditve sveta z močnimi multilateralnimi institucijami. “To pa je možno samo z vodilno vlogo močne in enotne Evropske unije,” je povedal.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je ob tem izrazil prepričanje, da EU lahko igra “pozitivno vlogo pri zavzemanju za svet, ki temelji na načelih in pravilih”.

Generalni sekretar ZN se je voditeljem držav članic EU, med katerimi je tudi premier Robert Golob, pridružil ob začetku dvodnevnega zasedanja v Bruslju, v ospredju katerega so zunanjepolitične teme in varnost. Na dnevnem redu imajo med drugim nadaljnjo podporo Ukrajini pri njenem soočanju z rusko agresijo in razpravo o dogajanju na Bližnjem vzhodu.

Back to top button