Gospodarska aktivnost v območju evra maja najkrepkejša v zadnjem letu dni

Gospodarska aktivnost v območju evra je maja pospešila, kaže raziskava analitske hiše S&P Global in banke Hamburg Commercial Bank (HCOB). Indeks nabavnih menedžerjev (PMI) se je z aprilskih 51,7 točke zvišal na 52,3 točke in s tem dosegel najvišjo raven v 12 mesecih. Vrednost PMI nad 50 točk označuje rast dejavnosti, pod 50 pa upad.

Rast indeksa je spodbudil storitveni sektor, ki je napredoval četrti mesec zapored. Medtem je PMI v predelovalnem sektorju ostal pod 50 točkami, a se je upadanje tudi tam upočasnilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po napornem letu 2023 napredek beležijo tudi v Nemčiji, kjer so prav tako zaznali robustno rast storitvenega sektorja. Ta pa se medtem krči v Franciji. Tudi tu naj bi bile sicer dobre možnosti, da se trend v prihodnje obrne.

Najnovejši podatki kažejo, da gospodarstvo območja evra dodatno pridobiva na moči, je raziskavo pospremil glavni ekonomist pri HCOB Cyrus de la Rubia. Medtem se vhodni stroški in proizvodne cene glede na april znižujejo, kar je dobra novica za Evropsko centralno banko, ki bo 6. junija odločala o prihodnji denarni politiki oz. obrestnih merah, je dodal.

Osebno je sicer mnenja, da ugodni inflacijski obeti najverjetneje ne bodo dovolj, da bi se centralna banka odločila za začetek zniževanja obrestnih mer.

HCOB sicer v letošnjem drugem četrtletju pričakuje 0,3-odstotno gospodarsko rast območja evra. Prav tolikšna je bila po uradnih podatkih EU povprečna rast evrskih držav tudi v prvem četrtletju.

Back to top button