Evropsko računsko sodišče: Trajnost pomoči EU beguncem v Turčiji ni zagotovljena

Pomoč Evropske unije za begunce v Turčiji je koristna, toda trajnost izvajanja financiranih projektov, ko se bo pomoč EU iztekla, še ni zagotovljena, je v danes objavljenem poročilu zapisalo Evropsko računsko sodišče. Opozorilo je tudi, da so pri izvajanju projektov nastajale zamude, spremljanje njihovega učinka pa ni bilo zadostno.

“V zahtevnih političnih razmerah je instrument EU za begunce v Turčiji omogočil pomembno podporo za begunce in gostiteljske skupnosti. Stroškovna učinkovitost in učinek pa bi lahko bila večja in še vedno ni jasno, kaj se bo zgodilo s projekti v Turčiji, ko bo pomoč EU porabljena,” je opozorila članica sodišča Bettina Jakobsen, ki je vodila revizijo.

Turčija je zaradi svoje lege pomembna država za sprejem in tranzit beguncev, namenjenih v Evropo. Trenutno nudi zatočišče več kot štirim milijonom registriranih beguncev. EU je leta 2015 v času begunske krize dosegla dogovor s Turčijo o zajezitvi toka prebežnikov v EU ter vzpostavila instrument za usmerjanje in usklajevanje šestih milijard evrov humanitarne in razvojne pomoči Turčiji.

Kot ugotavlja Evropsko računsko sodišče, so se iz pomoči EU zagotovili hitro financiranje in znatne naložbe za ublažitev pritiska na zdravstveno, izobraževalno in komunalno infrastrukturo, ki je nastal zaradi pritoka beguncev, ter za preprečitev napetosti na trgu dela.

Kljub temu so pri izvajanju razvojnih projektov nastajale velike zamude, predvsem zaradi strožjih gradbenih predpisov, pandemije covida-19 in vse večje inflacije. Tudi potresi v Turčiji leta 2023 so pomembno vplivali na izvajanje projektov.

Begunci so med drugim deležni podpore v obliki programov usposabljanja za delo in ustanavljanja podjetij, vendar spremljanje učinka programov ni bilo zadostno. Nista se na primer spremljala poznejša zaposlitev ali poslovna dejavnost beguncev, opozarja sodišče.

Prav tako so bile zgrajene šole za begunce, toda revizorji od turških organov niso pridobili dovolj podatkov, da bi ocenili, koliko so te šole koristile upravičencem.

Sodišče je glede pomoči EU kot ključne cilje izpostavilo trajnost ukrepov unije in soodgovornost turških organov. Doslej je Evropska komisija uspela zagotoviti trajnost za infrastrukturne projekte, ne pa trajnost socialno-ekonomske podpore, pri čemer tudi ni zagotovljeno, da se bo izvajanje izobraževalnih in zdravstvenih projektov brez podpore EU nadaljevalo, še piše v poročilu.

Preverite tudi
Close
Back to top button