EU

Evropski poslanci pozvali k humanitarni pomoči za Afganistan

 Evropski poslanci so danes na plenarnem zasedanju v Strasbourgu pozvali k humanitarni pomoči za Afganistan, da bi preprečili morebitno katastrofo v državi, in k vzpostavitvi humanitarnih koridorjev za ogrožene ljudi. Več poslancev je tudi izpostavilo, da EU potrebuje učinkovito skupno zunanjo politiko.

Poslanci so v današnji razpravi o Afganistanu govorili o tem, kako se odzvati na humanitarno krizo, potem ko so oblast v državi znova prevzeli talibani. Pri tem so pozvali k zaščiti ranljivih, zlasti žensk in otrok, in pomoči tistim, ki želijo zapustiti Afganistan.

Socialdemokratka (S&D) Iratxe Garcia Perez se je zavzela za vzpostavitev humanitarnih koridorjev za tisoče Afganistancev, ki želijo zapustiti državo, in da jim priskrbi humanitarne vize. Po njenem prepričanju je treba pokazati resnično solidarnost z ljudmi, ki so pomagali EU.

“Ne moremo dovoliti, da dosežki zadnjih dvajsetih let izginejo in ostanejo zgolj spomin,” je dejala. Treba je zaščiti ženske in deklice, ki so bile polne upanja, sedaj pa jih navdaja brezup, je povedala poslanka in opozorila, da EU potrebuje skupno zunanjo in varnostno politiko.

Tudi Tineke Strik iz Zelenih je menila, da mora EU potegniti nauke iz poloma v Afganistanu in vzpostaviti učinkovito zunanjo politiko.

Afganistanci se soočajo s hudo humanitarno katastrofo in pričakujejo, da jim bomo pomagali. Treba jim je ponuditi humanitarne vize in omogočiti dostop do humanitarne pomoči, je dejala poslanka in izpostavila potrebo po bolj usklajenem delovanju EU.

Michael Gahler iz Evropske ljudske stranke (EPP) je menil, da sedaj ni čas za iskanje krivcev za polom v Afganistanu, ampak je treba ponuditi Afganistancem humanitarno pomoč, da bi preprečili morebitno stisko in lakoto. Zavzel se je za pomoč ranljivim skupinam in da se jim omogoči, da pridejo v Evropo.

Pri tem se zastavlja tudi vprašanje sodelovanja z novo vlado v Kabulu pod vodstvom talibanov. Po njegovem mnenju, kar je sicer tudi stališče več drugih poslancev, se je treba pogovarjati s talibani, vendar brez njihovega formalnega priznanja.

V razpravi je sodeloval tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ki je ponovil že znano stališče, da prehodna talibanska vlada v Kabulu ni vključujoča in reprezentativna. EU je določila pet kriterijev, od katerih bo odvisno sodelovanje unije s talibani, vendar pa to še ne pomeni formalnega priznanja, je zatrdil.

Parlament je v zvezi z Afganistanom pripravil posebno resolucijo, o kateri bo glasoval v četrtek.

Poslanci, ki se ta teden sestajajo na plenarnem zasedanju v Strasbourgu, bodo danes razpravljali tudi o odnosih med EU in Rusijo ter o novi strategiji EU glede Kitajske.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button