Evropski parlament za odločno ukrepanje proti ruskemu vmešavanju (dopolnjeno)

Evropski poslanci so se v danes sprejeti resoluciji zavzeli za odločno ukrepanje proti ruskemu vmešavanju v evropske demokratične procese. Nemško skrajno desno stranko Alternativa za Nemčijo (AfD), ki se sooča z obtožbami o sodelovanju z Rusijo in Kitajsko, pa so pozvali k objavi finančnih povezav.

Poslanci so v resoluciji, ki so jo potrdili s 429 glasovi za, 27 proti in 48 vzdržanimi, obsodili s Kremljem povezane poskuse vmešavanja in spodkopavanja evropskih demokratičnih procesov.

Izrazili so ogorčenje nad verodostojnimi obtožbami, da so nekateri evroposlanci prejemali plačilo za širjenje ruske propagande in sodelovali v aktivnostih portala Voice of Europe s sedežem v Pragi. Po navedbah Češke je namreč ta portal del ruske operacije vplivanja, katere cilj je postaviti pod vprašaj ozemeljsko celovitost, suverenost in svobodo Ukrajine.

Od EU in voditeljev držav članic zahtevajo hitro in odločno ukrepanje v zvezi z ruskimi poskusi vmešavanja, saj se evropske volitve, ki bodo med 6. in 9. junijem, približujejo. Odzivanje na tovrstne grožnje, ki prihajajo tudi iz drugih tretjih držav, je lahko po mnenju Evropskega parlamenta učinkovito zgolj, če je pristop celovit in dolgoročen.

Obenem predlagajo okrepitev notranje varnosti v Evropskem parlamentu, vključno z izobraževanji na tem področju za poslance in uslužbence.

Svet EU so pozvali k vključitvi prokremeljskih medijev, vključno z Voice of Europe, ter ukrajinskega proruskega oligarha Viktorja Medvedčuka in njegovega tesnega sodelavca Artjoma Marčevskega v 14. sveženj sankcij proti Rusiji.

Evropski parlament je obenem izrazil zaskrbljenost, ker je ameriški preiskovalni urad FBI zaradi suma, da naj bi prejel denar od kremeljskih agentov, zaslišal evropskega poslanca iz vrst nemške AfD Maximiliana Kraha, in aretacije njegovega asistenta zaradi suma vohunjenja za Kitajsko.

Parlament nemško skrajno desno stranko poziva, naj javno objavi svoje finančne povezave, predvsem s Kremljem.

Slovenska evroposlanka Irena Joveva (Renew/Svoboda) je ob sprejetju resolucije o ruskem vmešavanju poudarila, da je vsako podkupovanje poslancev oziroma politikov EU za zastopanje stališč tretjih držav namesto zastopanja svojih državljanov “skrajno sprevrženo dejanje”. “Sprejeti bi morali najstrožje ukrepe, da to v prihodnje ne bi niti bilo mogoče, vsi vpleteni pa morajo odgovarjati za svoja dejanja,” je poudarila v izjavi za javnost.

Evropski poslanci so v ločeni resoluciji obsodili ruske predsedniške volitve, na katerih je slavil dolgoletni voditelj Vladimir Putin. Volitve, ki so potekale sredi marca, so označili za farso. Za resolucijo je glasovalo 493 poslancev, 11 jih je bilo proti, 18 pa se jih je glasovanja vzdržalo.

Back to top button