Evropski parlament za čim prejšnje ukrepanje glede pogojenosti proračunskih sredstev

Evropski parlament je v danes sprejeti resoluciji Evropsko komisijo pozval, naj čim prej ukrepa v primeru kršitev načel pravne države. Smernice, ki jih ta pripravlja glede izvajanja uredbe o pogojevanju evropskih sredstev z vladavino prava, so nepotrebne, menijo poslanci. Pričakujejo, da bo parlament nadaljeval priprave na tožbo proti komisiji.

Poslanci so v sprejeti resoluciji komisijo pozvali, naj hitro razišče morebitne kršitve načel pravne države, ki vplivajo ali resno ogrožajo dobro upravljanje proračunskih sredstev EU. Pri tem poudarjajo, da “razmere v nekaterih državah članicah že zahtevajo takojšnje ukrepanje”. Resolucijo je podprlo 529 poslancev, 150 jih je bilo proti, 14 poslancev pa se je vzdržalo.

Poslanci ob tem obžalujejo, da je komisija upoštevala nezavezujoče sklepe Evropskega sveta iz decembra lani in s pripravo smernic odložila izvajanje uredbe o pogojevanju.

Na decembrskem vrhu so namreč voditelji članic EU dosegli kompromisni dogovor, po katerem mehanizma o pogojenosti izplačila evropskih sredstev ne bi uporabili, dokler se o zakonitosti ukrepa ne izreče Sodišče EU. Mehanizem je bil del dogovora o večletnem evropskem proračunu in skladu za okrevanje, ki je odpravil veto Poljske in Madžarske.

O smernicah, ki jih glede izvajanja mehanizma o pogojenosti pripravlja Evropska komisija, poslanci menijo, da so nepotrebne. Uredba o pogojevanju po njihovem prepričanju ne potrebuje dodatnih pojasnil. Da bi smernice imele kakršno koli dodano vrednost, bi morale pojasniti, kako se bodo zakonodajne določbe uporabljale v praksi, so zapisali v resoluciji.

Komisijo tudi pozivajo, naj vzpostavi “jasen, natančen in uporabniku prijazen sistem” za vložitev pritožb v zvezi s kršitvami v skladu z uredbo.

Evropski parlament grozi komisiji s tožbo na Sodišču EU zaradi neukrepanja na podlagi uredbe o pogojenosti. V začetku junija je sprejel resolucijo, v kateri je predsedniku Evropskega parlamenta Davidu Sassoliju naročil, naj komisijo pozove, da v danem roku izpolni svoje obveznosti iz uredbe. V današnji resoluciji so znova pozvali, naj parlament nadaljuje priprave na tožbo proti komisiji.

Med torkovo razpravo, ki je potekala v okviru plenarnega zasedanja v Strasbourgu, so poslanci na komisijo naslovili pozive, da od nje jeseni pričakujejo konkretna dejanja. Evropski komisar za proračun Johannes Hahn, ki je nastopil v razpravi, jim je ob tem zagotovil, da bo komisija jeseni začela ukrepati.

Hahn je tudi spomnil, da je uredba o pogojenosti evropskih sredstev v veljavi od 1. januarja in da bodo vse morebitne kršitve v povezavi z uredbo po tem datumu zajete. Evropska komisija preučuje informacije iz vseh virov za izoblikovanje trdnih primerov glede morebitnih kršitev vladavine prava, je pojasnil.

Source
STA
Back to top button