Evropski parlament ta teden o smrti Navalnega, obrambi in pomoči Ukrajini

Evropski parlament se bo na drugem februarskem plenarnem zasedanju, ki se začenja danes, poklonil nedavno umrlemu ruskemu opozicijskemu voditelju Alekseju Navalnemu. S predsednico Evropske komisije Ursule von der Leyen bo razpravljal o obrambi ter v okviru večletnega finančnega okvirja potrjeval dodatno pomoč Ukrajini.

Evropski poslanci bodo v sredo s predsednico Evropske komisije razpravljali o krepitvi evropske varnosti in obrambe spričo vse bolj negotovih geopolitičnih razmer. Von der Leyen, ki bo predvidoma prihodnji teden predstavila skupno strategijo za evropsko obrambno industrijo, se je na nedavni Münchenski varnostni konferenci zavzela za več usklajevanja med državami članicami na področju obrambe.

V sredo se bodo evropski poslanci tudi poklonili Navalnemu, ki je bil med drugim dobitnik nagrade Saharov. Ob tem bodo prisluhnili vdovi Juliji Navalni ter predstavnikom Evropske komisije in belgijskega predsedstva. Predvidoma bodo obsodili ruske oblasti in predsednika Vladimirja Putina ter razpravljali o nevarnih razmerah, s katerimi se sooča ruska opozicija, novinarji in zagovorniki človekovih pravic. Glasovanje o resoluciji bo v četrtek.

Ob drugi obletnici ruske invazije na Ukrajino, ki je bila v soboto, naj bi poslanci pozvali k zagotovitvi več streliva in orožja za Kijev ter strožjemu izvajanju sankcij proti Rusiji. V resoluciji, o kateri so razpravljali na prvi februarski plenarki, naj bi še poudarili, da mora EU okrepiti lastne obrambne zaveze in industrijo. Glasovanje bo v četrtek.

Predvidoma bodo evroposlanci že v torek potrdili dolgoročno financiranje Ukrajine v višini 50 milijard evrov v okviru revizije dolgoročnega proračuna EU. V okviru revizije večletnega finančnega okvirja se obetajo tudi sredstva za spopadanje z migracijami in zunanjimi izzivi.

Poslanci Evropskega parlamenta bodo v torek razpravljali tudi o razvoju razmer v vojni v Gazi. Isti dan bodo predvidoma še potrdili nova pravila EU za zaščito novinarjev pred zlonamernimi tožbami, t. i. SLAPP tožbami. Parlament pa bo odločal tudi o novih pravilih glede vozniških dovoljenj, z namenom izboljšanja varnosti v cestnem prometu. Na glasovanju v torek pa bodo še pravila glede političnega oglaševanja, predvsem na spletu. Razpravo o tem bodo imeli poslanci danes.

Back to top button