Evropski parlament podprl Petroviča za člana Evropskega računskega sodišča

Evropski parlament je v sredo podprl imenovanje Jorga Kristijana Petroviča za slovenskega člana Evropskega računskega sodišča. Petrovič, ki je trenutno član in prvi namestnik predsednika slovenskega računskega sodišča, bo na položaju zamenjal Sama Jereba, katerega mandat poteče 6. maja.

 

 

Evropski parlament je kandidaturo slovenskega kandidata Petroviča podprl s 487 glasovi za, 196 glasovi proti in 11 vzdržanimi glasovi, so danes sporočili iz Evropskega parlamenta.

Petroviča, ki je po izobrazbi magister ekonomije s področja računovodstva in revizije, je 10. januarja zaslišal odbor Evropskega parlamenta za proračunski nadzor. Člani odbora so izpostavili njegov izvrsten življenjepis, a je razpravo najbolj zaznamovala zavrnitev njegove kandidature na odboru DZ oktobra lani.

Petrovič je v predstavitvi na odboru Evropskega parlamenta izpostavil, da ni bil nikoli član nobene politične stranke in da se je večino poklicne poti ukvarjal z revizijami javne porabe v Sloveniji, zadnjih devet let na položaju člana senata slovenskega računskega sodišča, pred tem pa devet let kot vrhovni državni revizor.

Odbor DZ je 15. oktobra lani o Petrovičevi kandidaturi glasoval takoj po njegovi predstavitvi, interesa za razpravo ni bilo. Devet članov odbora je glasovalo proti, osem jih je bilo za.

Evropski parlament je v sredo poleg tega podprl podaljšanje mandatov češkega člana Evropskega računskega sodišča Jana Gregorja in latvijskega člana Mihailsa Kozlovsa.

Glede poljskega člana Mareka Opiole pa poslanke in poslanci Evropskega parlamenta zahtevajo, da mu Svet EU mandata ne podaljša, pri čemer je 534 poslank in poslancev glasovalo proti njegovi kandidaturi, 151 za, devet pa se je glasovanja vzdržalo. Parlament je sicer že leta 2020 zavrnil imenovanje Opiole, vendar ga je Svet EU vseeno imenoval, saj ga priporočila Evropskega parlamenta ne zavezujejo.

Source
STA
Back to top button