EUGospodarstvo

Evropske borze navzdol; dražja nafta, krepkejši evro

Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma znižali. Vlagateljem povzročajo skrbi rast cen življenjskih potrebščin in vse višji pribitki na državne obveznice, pravijo analitiki. Nafta se je podražila, tečaj evra pa se je opazno zvišal.

Pribitki na desetletne ameriške obveznice so pri 1,34 odstotka, na 30-letne celo pri 2,14 odstotka. Zaradi rasti donosov na obveznice so vlagateljem delnice manj zanimive. To gre tudi na račun kriptovalute bitcoin, katere vrednost se je od začetka leta skoraj podvojila.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal za 0,37 odstotka in trgovanje končal pri 3699,85 točke.

V Frankfurtu je indeks DAX izgubil 0,31 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 0,11 odstotka. Znižal se je tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 0,18 odstotka.

V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 0,55-odstoten padec, medtem ko je v Zürichu indeks SMI izgubil 0,07 odstotka vrednosti. Le na Dunaju se je indeks ATX zvišal za 0,13 odstotka.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes večinoma znižujejo. Rast obrestnih mer obveznic je povzročila zaskrbljenost, da utegnejo biti posebej delnice tehnoloških podjetij precenjene, pravijo analitiki.

Širši indeks S&P 500 je doslej izgubil 0,54 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa 1,69 odstotka. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,11 odstotka višji ravni kot v petek.

Tečaj evra se je danes povzpel precej nad 1,21 dolarja. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali tudi po tečaju 1,2154 dolarja, kar je dobrega pol centa več kot zjutraj. Evropska centralna banka je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,2133 dolarja oz. 0,06 centa nižje kot v petek.

Skupno evropsko valuto so po pojasnilih analitikov potisnili navzgor ugodni konjunkturni podatki iz Nemčije. V največjem gospodarstvu območja evra se je razpoloženje v podjetjih februarja kljub koronskim omejitvam izboljšalo. Indeks poslovne klime Ifo se je posledično povzpel na najvišjo raven po lanskem oktobru.

Opazno se je podražila tudi nafta. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena marca, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 61,10 dolarja, kar je 1,86 dolarja več kot v petek. V Londonu so se aprilske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 1,72 dolarja na 64,63 dolarja.

Source
sta.si

Povezani Članki

Back to top button