Evropska unija v prvem četrtletju prejela 107 milijonov odmerkov cepiva

Evropska unija je v prvem četrtletju leta 2021 prejela 107 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19, je danes sporočila Evropska komisija. Napovedali so pospešitev dobave v prihodnjih tednih.

Kot je na novinarski konferenci povedala tiskovna predstavnica komisije Dana Spinant, bodo države članice od začetka leta pa do konca tega tedna prejele 107 milijonov odmerkov cepiva. Od tega 67,2 milijona odmerkov cepiva podjetij Pfizer in BioNTech, 9,8 milijona odmerkov cepiva podjetja Moderna in 29,8 milijona odmerkov AstraZenecinega cepiva.

To britansko-švedsko podjetje je sicer sprva napovedalo, da bo uniji v prvem četrtletju dobavilo 90 milijonov odmerkov, nazadnje pa je napoved zmanjšalo na 30 milijonov. To je zdaj tudi izpolnilo.

Po navedbah virov pri EU je do 24. marca dobavilo samo 19 milijonov. Potem ko so v tovarni v Italiji našli 29 milijonov odmerkov tega cepiva, pa je AstraZeneca napovedala, da bo v zadnjem tednu marca dobavila še 10 milijonov odmerkov. Dobavo šestih milijonov pa je napovedalo za april, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Unija naj bi v drugem četrtletju prejela 360 milijonov odmerkov cepiva proti covidu. BioNTech in Pfizer naj bi zagotovila 200 milijonov, Moderna 35 milijonov, AstraZeneca pa le 70 milijonov, medtem ko bi jih po pogodbi morala dobaviti 180 milijonov. Še 55 milijonov odmerkov naj bi jih dobavilo podjetje Johnson & Johnson.

Source
STA
Back to top button