Evropska komisija želi okrepiti boj proti prepovedanim drogam

Evropska komisija je danes predlagala okrepitev pristojnosti Evropskega centra za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami (EMCDDA) in njegovo preoblikovanje v Agencijo Evropske unije za droge, so sporočili iz Bruslja.

 

 

Agencija bi spremljala in obravnavala uporabo prepovedanih snovi ter izdajala opozorila v primeru pojava novih nevarnih snovi.

Prav tako bi vzpostavljala mreže forenzičnih in toksikoloških laboratorijev ter pripravljala evropske kampanje za preprečevanje in osveščanje v povezavi s prepovedanimi psihoaktivnimi snovmi. S tem bi tudi okrepili mednarodno vlogo agencije.

“Preprodaja drog je še vedno največji kriminalni trg v EU,” je dejala evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson. Ta poteza bi morala zato agenciji omogočiti, da “pozorno spremlja razvijajočo se sceno z drogami, se bori proti škodljivim učinkom drog in učinkovito sodeluje z drugimi agencijami EU, zlasti Europolom”, je dodala.

O predlogu komisije morajo sedaj odločiti še v Evropskem parlamentu in državah članicah.

EMCDDA je v lanskem poročilu opozoril na povečanje uporabe drog v Evropi. Te so vse čistejše in močnejše, leta 2020 pa je bilo v EU odkritih tudi 46 novih psihoaktivnih snovi. Preprodajalci so se v pandemiji prilagodili omejitvam potovanj in prehajanja meja ter spremenili poti preprodaje in dobave drog.

Po navedbah EMCDDA se število kršitev zakonodaje s področja drog povečuje, pri čemer prevladujeta posedovanje in dobava konoplje. Leta 2019 je bilo tako v EU prijavljenih približno 1,5 milijona kršitev zakonodaje s področja drog, 82 odstotkov pa jih je bilo povezanih z uporabo ali posedovanjem za osebno uporabo. Ocenjujejo, da je skoraj tretjina odraslih Evropejcev vsaj enkrat v življenju zaužila prepovedane droge.

Source
STA
Back to top button