EU

Evropska komisija predstavila prvo vseevropsko oceno tveganja požarov v naravi

Evropska komisija je danes predstavila prvo vseevropsko oceno tveganja požarov v naravi (WRA), ki državam članicam in drugim državam v evropski regiji zagotavlja usklajene podatke in primerljivo oceno tveganj požarov v naravi, so sporočili iz Bruslja.

 

Orodje, ki na podlagi podatkov, zbranih v zadnjih 20 letih, omogoča pregled strukturnega tveganja požarov v naravi v današnjem času, je rezultat osemletnega sodelovanja med komisijo in strokovnjaki za požare iz 43 držav, piše v izjavi komisije.

WRA bo podprla obstoječe pobude EU, kot so mehanizem na področju civilne zaščite, Solidarnosti sklad EU ali izvajanje uredbe o razvoju podeželja, s čimer bo prispevala k odločitvi, katera območja so izpostavljena srednjemu ali visokemu tveganju požarov.

Na nacionalni ravni naj bi bilo orodje v pomoč vladam in organom za obvladovanje nesreč pri vključevanju kazalnikov ocene tveganja v načrte za preprečevanje, blažitev in pripravljenost na požare.

Novo orodje odgovarja na izzive glede uporabe različnih metod ocenjevanja požarov, kar lahko ovira ocenjevanje tveganj zlasti v tistih regijah, kjer čezmejni požari hkrati prizadenejo več držav. Takšni požari so nedavno prizadeli tudi slovenski in italijanski Kras.

Navsezadnje pa imajo od podatkov, pridobljenih z WRA, lahko korist tudi druge javne ali zasebne institucije, vključene v upravljanje požarnega tveganja, kot so zavarovalnice, so še navedli pri komisiji.

Številne evropske države se v zadnjih tednih soočajo z obsežnimi požari v naravi, razmere pa še poslabšujeta vročina in suša.

Source
STA
Back to top button