EU

Evropska komisija danes na virtualnem obisku Slovenije v okviru priprave poročila o vladavini prava

Evropska komisija je po neuradnih informacijah danes na virtualnem obisku Slovenije v okviru priprav poročila o vladavini prava, ki se pričakuje julija. Slovenija je prispevek za pripravo poročila v Bruselj poslala konec marca. Virtualni obisk je namenjen pridobivanju dodatnih informacij in razčiščevanju vprašanj.

Poročilo o vladavini prava se osredotoča na štiri stebre: pravosodni sistem, nacionalni okvir za boj proti korupciji, pluralizem medijev ter institucionalne zadeve in ravnovesje vej oblasti. V poročilu za letos bo poudarek tudi na ukrepih za preprečevanje širjenja pandemije covida-19.

Predsednik vlade Janez Janša je sicer februarja v pismu predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen predstavnike komisije povabil na pravi obisk v Slovenijo, da se prepričajo o stanju demokracije in položaju medijev.

V komisiji so tedaj v prvem odzivu na pismo izpostavili, da je svoboda medijev steber demokracije in da je primeren okvir za oceno položaja medijev njihovo letno poročilo o vladavini prava, ki ga že pripravljajo.

Poročilo je sicer po navedbah komisije rezultat tesnega sodelovanja in večmesečnih posvetovanj z vsemi članicami. Del tega so tudi namenski virtualni obiski držav, med katerimi komisija o razvoju na področju pravne države razpravlja z različnimi deležniki, na primer s pravosodnimi organi, organi kazenskega pregona, novinarskimi združenji in civilno družbo.

Prvo poročilo o vladavini prava v vseh članicah unije je komisija objavila lani septembra, drugega naj bi julija.

V lanskem poročilu je komisija med drugim izrazila zaskrbljenosti zaradi spletnega nadlegovanja novinarjev v Sloveniji. “Poleg pravdnih postopkov z zastraševalnim učinkom je razlog za zaskrbljenost tudi spletno nadlegovanje novinarjev in grožnje novinarjem, pri čemer manjka odziv kazenskega pravosodja,” piše v poročilu.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button