Evropska komisarka Johansson opozorila, da je vračanje migrantov nezakonito

Evropska komisarka Ylva Johansson je danes v Litvi, kjer sodeluje na konferenci o migracijah, opozorila, da je vračanje migrantov nezakonito, ter poudarila, da imajo ljudje pravico zaprositi za azil.

 

 

Na tisoče migrantov, večinoma z Bližnjega vzhoda, je od lanskega poletja prečkalo ali poskušalo prečkati vzhodno mejo EU v Latvijo, Litvo ali na Poljsko. Samo v Litvi so skoraj 8200 ljudem zavrnili vstop v okviru postopkov, ki jih humanitarne organizacije opisujejo kot nezakonito vračanje migrantov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vlade v regiji zagovarjajo to taktiko, češ da je to edini način za zaustavitev pritoka, za katerega krivijo beloruski režim.

Vzhodne članice EU so zahtevale tudi evropska sredstva za financiranje ograj, ki jih gradijo na svojih mejah z Belorusijo. Johanssonova temu nasprotuje. “Če želijo države članice graditi ograje, lahko to seveda storijo, vendar stališče komisije ostaja, da ne financira zidov ali ograj z bodečo žico,” je dejala.

V zadnjih tednih se je število poskusov nezakonitih prehodov iz Belorusije sicer znatno zmanjšalo, vendar je litovska notranja ministrica Agne Bilotaite danes dejala, da je mir na meji zavajajoč.

“Naši mejni policisti vedo, da se lahko vsak trenutek pojavi skupina migrantov, ki jih pošilja beloruski režim,” je dodala.

Bilotaite je prav tako pozvala EU k dogovoru glede migracij. “Če se želimo učinkovito braniti, se moramo vsi dogovoriti o novem standardu za zaščito zunanjih meja,” je dejala.

Na konferenci o upravljanju meja v Litvi sodelujejo ministri 14 članic EU, med njimi slovenski notranji minister Aleš Hojs.

Source
STA
Back to top button