Evroposlanci Volta se bodo pridružili Zelenim

Politični skupini Zelenih/EFA v Evropskem parlamentu se bo pridružilo pet evropskih poslancev vseevropske stranke Volt, ki so bili izvoljeni na junijskih evropskih volitvah v Nemčiji in na Nizozemskem. Pri Voltu so odločitev danes potrdili, potem ko je večina članov glasovala za pridružitev.

Kot so danes sporočili iz Volt Europe, so po pogajanjih z Zelenimi in liberalci (Renew) opravili glasovanje, na katerem se je velika večina članov izrekla za pridružitev Zelenim.

Od peterice evropskih poslancev transnacionalne proevropske stranke Volt prihajajo trije iz Nemčije in dva iz Nizozemske.

Volt je s svojimi kandidati tokrat drugič sodeloval na evropskih volitvah. V prejšnjem zakonodajnem obdobju so imeli v Evropskem parlamentu en sedež, leta 2019 ga je osvojil Damian Boeselager, ki je bil ponovno izvoljen.

Boeselager je danes sporočil, da se veselijo sodelovanja z Zelenimi. Kot je zatrdil, se bodo skupaj zavzemali za demokracijo in pravno državo ter jasno usmeritev proti desničarskim skrajnežem in desničarskim populistom.

“Z Voltom bomo imeli še več glasu za boj za pravično Evropo, še posebej v tem tednu, ko se oblikuje ravnotežje nove Evrope,” pa je dejala sopredsedujoča Zelenih Terry Reintke.

Skupina Zelenih in Evropskega svobodnega zavezništva (Zeleni/EFA) je na evropskih volitvah glede na uradne začasne izide osvojila 51 sedežev, kar je sicer 20 manj kot na prejšnjih volitvah leta 2019.

Back to top button