Evroposlanci podprli prenovo pravil za zbiranje podatkov letalskih potnikov

Evropski parlament je danes potrdil prenovo pravil za zbiranje in uporabo podatkov letalskih potnikov. S tem želi EU prispevati k učinkovitejšemu upravljanju meja in skrajšati čakanje na letališčih za potnike. Sprejemanje zakonodaje bodo dokončali po junijskih evropskih volitvah.

Evroposlanci so sprejeli dve uredbi, ki določata, katere predhodne informacije o potnikih (API) morajo zbirati letalske družbe in jih posredovati pristojnim organom. Uredbi sta namenjeni okrepitvi varnosti na zunanjih mejah EU in boju proti kriminalu.

Podatki, ki jih bodo morale družbe zbirati v skladu s spremenjenimi pravili, vključujejo potnikovo ime, datum rojstva, državljanstvo, vrsto in številko potovalnega dokumenta ter podatke o sedežu in prtljagi. Zbirati bodo morale tudi določene podatke o letu, kot so številka leta ter čas odhoda in prihoda.

Zbiranje in posredovanje podatkov načeloma zadevata zgolj lete, ki prihajajo z letališč zunaj EU. Članice bodo lahko vključile tudi lete znotraj unije, kar pa bo odvisno od potreb organov pregona, denimo v primeru teroristične grožnje.

Zahvaljujoč novima uredbama bodo lahko pristojni organi kombinirali predhodne informacije o potnikih in podatke iz evidence imen letalskih potnikov (PNR). Pri slednjih gre za obsežnejši niz podatkov, ki med drugim vključujejo podatke o rezervaciji leta in potnikovi poti.

Kombinacija obojih podatkov bo omogočila učinkovitejše zaznavanje potnikov, ki predstavljajo visoko tveganje. Nova pravila pa bodo tudi olajšala delo mejnih organov. Imeli bodo boljši pregled nad potniki, ki prihajajo na letališče, opravljali bodo lahko predhodno preverjanje pred pristankom, podatke pa bodo lahko shranjevali dlje kot trenutno.

Kot so v začetku marca ob dogovoru z Evropskim parlamentom navedli na Svetu EU, bo to povečalo možnosti za preprečevanje nezaželjenih prehodov meja.

Prenos podatkov od letalskih družb do pristojnih organov bo potekal prek enotnega usmerjevalnika, kar bo zmanjšalo stroške, pa tudi tveganje za napake in zlorabe.

Sprejemanje zakonodaje bodo dokončali po junijskih volitvah v Evropski parlament, veljati pa bo začela 20 dni po objavi v uradnem listu unije.

Back to top button