EU

EU zaradi težav z dobavo cepiva razmišlja o tožbi proti AstraZeneci

EU zaradi težav z dobavo cepiva proti covidu-19 od britansko-švedske farmacevtske družbe AstraZeneca razmišlja o tožbi proti temu podjetju. V Evropski komisiji so danes izpostavili, da ni bila sprejeta še nikakršna odločitev o tem, da si vsi prizadevajo za pravočasno zagotovitev cepiv in da preučujejo vse možnosti za to.

Da Evropska komisija pripravlja pravni postopek proti britansko-švedskemu farmacevtskemu podjetju AstraZeneca zaradi težav z dobavo cepiv od te proizvajalke, je danes prvi poročal spletni portal Politico.

“Nikakršna odločitev še ni sprejeta,” je v povezavi s tem danes poudaril govorec komisije za področje zdravja Stefan De Keersmaecker. Spomnil je, da so pred tedni začeli proces reševanja spora s podjetjem in da je ključno zagotoviti pravočasno dobavo zadostnih količin cepiva. “Nismo še tam in preučujemo vse možnosti, da bi to zagotovili,” je dejal.

V komisiji izpostavljajo, da bodo odločitev sprejeli skupaj s članicami. Vse članice sicer naj ne bi bile naklonjene tožbi proti podjetju. Odločitev naj bi sprejeli do konca tega tedna.

AstraZeneca je uniji doslej dobavila bistveno manj odmerkov, kot je predvideno po pogodbi, in sicer 31 milijonov. V prvem četrtletju je dobavila okoli 30 milijonov namesto 120 milijonov. V drugem četrtletju je napovedala 70 milijonov, medtem ko bi jih po pogodbi morala dobaviti 180 milijonov.

EU je s podjetjem sklenila pogodbo o nakupu 300 milijonov odmerkov in možnosti nakupa dodatnih 100 milijonov. Rok za uporabo možnosti za nakup dodatnih 100 milijonov je že potekel, unija se za to ni odločila, je danes povedal govorec komisije De Keersmaecker.

Cepivo AstraZenece je v središču pozornosti tudi zaradi pojava zelo redkih primerov krvnih strdkov po cepljenju. Evropska agencija za zdravila (Ema) je pred nekaj tedni potrdila povezavo, a ocenila, da so koristi cepljenja še vedno večje od tveganj. Kljub temu je več članic znatno omejilo uporabo tega cepiva.

Source
STA
Back to top button