EU

EU z novimi sankcijami proti odgovornim za vojaški udar in represijo v Mjanmaru

Zunanji ministri EU so danes sprejeli odločitev o novih sankcijah proti Mjanmaru. Zaradi spodkopavanja demokracije, represije in kršenja človekovih pravic je EU uvedla sankcije proti še desetim posameznikom, pa tudi proti dvema podjetjema, ki vojaški hunti zagotavljata sredstva za nasilno zatiranje demokratičnih protestov.

Zatiranje v Mjanmaru se mora končati, je ob tem opozoril visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell.

Današnja odločitev je znak enotnosti in odločnosti EU pri obsodbi surovih dejanj mjanmarske vojaške hunte, je zapisano v izjavi, objavljeni ob koncu zasedanja zunanjih ministrov. Odločitev vojaškemu vodstvu v Mjanmaru tudi pošilja jasno sporočilo: nadaljevanje sedanje poti bo prineslo le še več trpljenja in nikoli ji ne bo priznana legitimnost, so še zapisali v izjavi.

Sprejete sankcije so posebej usmerjene v gospodarske interese mjanmarskega vojaškega režima, ki je odgovoren za strmoglavljenje demokratično izvoljene vlade. Podjetji Myanmar Economic Holdings Public Company Limited (MEHL) in Myanmar Economic Corporation Limited (MEC), proti katerima je EU uvedla sankcije, nadzira mjanmarska vojska, ki ji tudi zagotavljata prihodke.

Sankcije, ki zdaj veljajo za skupaj 35 posameznikov in dve podjetji, vključujejo prepoved potovanja na ozemlje unije in zamrznitev premoženja posameznikom ali pravnim osebam. Poleg tega posamezniki in pravne osebe v EU ne smejo neposredno ali posredno financirati kršiteljev na seznamu.

V prvem krogu sankcij, ki jih je sprejela konec marca, je EU uvedla sankcije proti enajstim osebam, odgovornim za vojaški udar ter za vojaško in policijsko represijo nad mirnimi protestniki v Mjanmaru. Med kaznovanimi so najvišji predstavniki mjanmarskih oboroženih sil, tudi vrhovni poveljnik in njegov namestnik, ter predsedujoči volilni komisiji zaradi vloge pri razveljavitvi izidov lanskih volitev.

Oči svetovne javnosti so v Mjanmar uprte od začetka februarja, ko je vojska z udarom prevzela oblast, zaprla politične voditelje in zaključila kratkotrajno obdobje demokracije. V nasilju je bilo doslej po podatkih organizacije za pomoč političnim zapornikom (AAPP) ubitih več kot 700 ljudi.

Source
STA
Back to top button