EU

EU z dogovorom o večmilijardni predpristopni finančni pomoči

Portugalsko predsedstvo Svetu EU in pogajalci Evropskega parlamenta so v sredo dosegli začasen dogovor o vzpostavitvi instrumenta za predpristopno pomoč (IPA III) za obdobje 2021-2027, katerega upravičenke so države Zahodnega Balkana in Turčija. V sedemletnem obdobju jim bo unija zagotovila finančno pomoč v višini več kot 14 milijard evrov.

Ta politični dogovor morata zdaj odobriti še Svet EU – za to je potrebna kvalificirana večina držav članic – in Evropski parlament. Uredba naj bi tako predvidoma začela veljati jeseni.

Evropska komisija je predlog uredbe o vzpostavitvi instrumenta za predpristopno pomoč predstavila junija 2018 predstavila, Svet EU je svoje stališče sprejel marca 2019, pogajanja z Evropskim parlamentom pa so nato trajala več kot leto dni. Prva generacija tega instrumenta sicer sega nazaj v leto 2007, leta 2014 pa ji je sledila druga generacija IPA II.

Evropski komisar za širitev Oliver Varhely je dogovor o tretji generaciji v sredo označil kot “pozitiven, dobrodošel in močan signal za Zahodni Balkan in Turčijo”. Denar bo po njegovih besedah namenjen predvsem izboljšanju povezljivosti, infrastrukture in varovanja okolja ter področjema energetike in digitalizacije.

Portugalska državna sekretarka za evropske zadeve Ana Paula Zacarias je izpostavila, da predpristopna pomoč državam upravičenkam pomaga pri sprejemanju in izvajanju “ključnih političnih, institucionalnih, socialnih in gospodarskih reform, katerih namen je spoštovanje vrednot EU ter postopna uskladitev s pravili, standardi in politikami EU”.

V parlamentu so medtem v sredo izpostavili, da je bil instrument nadgrajen s ciljem krepitve pogojevanja finančne pomoči s spoštovanjem demokracije, človekovih pravic in vladavine prava. Če bodo vlade držav na teh področjih naredile korake nazaj, bo pomoč ustavljena. Poleg tega predvideva več sodelovanja s civilno družbo ter lokalnimi in regionalnimi oblastmi.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button