EU vzpostavlja humanitarni zračni most za civiliste v Gazi

EU vzpostavlja humanitarni zračni most, ki vključuje več letov v Egipt, s katerimi pošilja nujno pomoč ljudem v Gazi, so danes sporočili v Bruslju. Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je poudaril, da mora pomoč nemudoma doseči ljudi, ujete v Gazi, ter pozval k odprtju mejnega prehoda Rafa “brez nadaljnjega odlašanja”.

“Katastrofalne humanitarne razmere v Gazi bodo kmalu dosegle prelomno točko. Nujno potrebno gorivo, voda, hrana in zdravila morajo nemudoma doseči ljudi, ujete v Gazi. Mejni prehod Rafa je treba odpreti brez nadaljnjega odlašanja,” je pri tem opozoril Lenarčič.

V skladu z mednarodnim humanitarnim pravom sta obe strani dolžni zaščititi civiliste in zagotoviti neoviran humanitarni dostop do civilistov, je poudaril komisar.

Ko zaloge prispejo v Gazo, pa je nujno, da lahko humanitarni delavci opravljajo svoje delo, to je zagotavljanje pomoči ljudem v stiski in reševanje življenj. Zagotoviti je treba varnost humanitarnega osebja, ki te zaloge nemoteno prinese ljudem v stiski, je pozval Lenarčič.

Evropska komisija bo humanitarno pomoč za območje Gaze povečala s 25 na 75 milijonov evrov, je v soboto napovedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Back to top button