EU v Albanijo napotila letala za pomoč pri gašenju požarov

Evropska unija je na prošnjo Albanije, ki so jo v torek prizadeli hudi požari, iz Grčije v severno sosedo napotila štiri gasilska letala. Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je povedal, da bo EU Albaniji ponudila dodatno pomoč, če jo bodo potrebovali. Gozdni požari v južni Albaniji so se sicer ponoči delno umirili.

“Gozdni požari ne poznajo meja. EU je mobilizirala letala za gašenje požarov iz Grčije za podporo lokalnim enotam v Albaniji pri njihovem boju proti požarom v naravi. Albaniji smo po potrebi pripravljeni pomagati tudi v prihodnje,” je povedal Lenarčič.

Letala so v Albanijo napotili za pomoč pri gašenju v občini Dropull na jugu države, kjer je bilo po izbruhu požarov v torek gašenje oteženo zaradi vetra in visokih temperatur, ki so presegale 40 stopinj Celzija.

Stanje gozdnih požarov v Albaniji je ponoči pokazalo znake umirjanja, vendar v evropskem Centru za usklajevanje nujnega odziva (ERCC) še naprej spremljajo stanje na terenu, da bi omogočili morebitno pomoč.

Zaradi predvidenih povečanih potreb v poletnih mesecih je EU že razporedila floto letal in gasilce po vsej Evropi, je še sporočila Evropska komisija.

Na ključne lokacije v Evropi, kot so Francija, Grčija, Portugalska in Španija, so razporedili 556 gasilcev iz 12 držav, ki so pripravljeni, da priskočijo na pomoč lokalnim gasilskim enotam.

Sestavili so tudi posebno gasilno floto rescEU, ki jo sestavljajo štirje helikopterji in 28 letal, nameščenih v desetih državah članicah EU.

Back to top button