EU prek humanitarnega zračnega mostu dostavila pomoč Sudanu

Evropska unija je konec minulega tedna prek humanitarnega zračnega mostu organizirala dostavo pomoči za Sudan. Zaradi spopadov med sudansko vojsko in rivalskimi paravojaškimi silami, ki so izbruhnili pred sedmimi meseci, je notranje razseljenih več sto tisoč ljudi, razmere v državi pa so izjemno zaskrbljujoče, opozarjajo v Bruslju.

Od maja letos je bilo v Port Sudan v okviru petih operacij zračnega mostu EU skupaj prepeljanih 161 ton osnovnih potrebščin, vključno z zdravili za pomoč pri spopadanju z nedavnim izbruhom kolere v Sudanu, so sporočili danes pri Evropski komisiji.

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je opozoril, da so razmere v Sudanu izjemno zaskrbljujoče, v konfliktu pa so znova najbolj prizadeti nedolžni civilisti.

EU si že od začetka prizadeva za ublažitev trpljenja in zagotavljanje pomoči najbolj ranljivim, je dejal Lenarčič in vse strani vnovič pozval, naj spoštujejo mednarodno humanitarno pravo, da bi zaščitili civilno prebivalstvo.

Ker je zaradi konflikta razseljenih več kot sedem milijonov ljudi, Sudan predstavlja največjo krizo razseljevanja na svetovni ravni, država pa je tudi eno od štirih največjih svetovnih žarišč lakote. Razmere so se še poslabšale zaradi sedanje epidemije kolere in nedavnih poplav, so še opozorili v Bruslju.

Back to top button