EU poziva Azerbajdžan h končanju vojaške operacije v Gorskem Karabahu

Evropska unija je danes pozvala Azerbajdžan, naj nemudoma konča vojaško operacijo v Gorskem Karabahu, ki jo je začel danes. K temu sta ločeno pozvala predsednik Evropskega sveta Charles Michel in visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell.

Kot je zapisal Michel na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, iz Gorskega Karabaha danes prihajajo strašne novice. “Azerbajdžanska vojaška operacija se mora nemudoma končati, da se omogoči pristen dialog med Bakujem in Armenci v tej regiji,” je poudaril.

K takojšnji ustavitvi sovražnosti v Gorskem Karabahu je pozval tudi Borrell, ki je poudaril, da EU obsoja zaostrovanje v regiji.

Kot je še zapisal v sporočilu za javnost, je treba nasilje ustaviti, da se zagotovi ugodno okolje za mir in pogovore o normalizaciji odnosov. “Vse strani se morajo resnično zavezati, da si bodo prizadevale za to, da bodo pogajanja obrodila rezultate,” je še poudaril Borrell. Dodal je, da EU ostaja še naprej zavezana spodbujanju dialoga.

Azerbajdžan je danes začel vojaško operacijo za zavzetje regije Gorski Karabah na južnem Kavkazu. Nekaj ur prej je Baku sporočil, da je v eksplozijah min na območju umrlo šest Azerbajdžancev, in za to obtožil armenske separatiste. Cilj operacije naj bi bil umik armenske vojske iz regije, kot določa sporazum o prekinitvi ognja v Gorskem Karabahu iz leta 2020.

Armenija sicer zanika, da bi imela v Gorskem Karabahu svojo vojsko, kar je obrambno ministrstvo v Erevanu poudarilo tudi danes. Armenija je Azerbajdžanu danes tudi očitala, da skuša v Gorskem Karabahu izvesti etnično čiščenje.

Azerbajdžan je operacijo v Gorskem Karabahu začel po več mesecih napetosti z Armenijo. Državi sta že več desetletij v sporu zaradi Gorskega Karabaha, v 90. letih prejšnjega stoletja in leta 2020 sta se zapletli v vojno. Regija, kjer živijo večinoma Armenci, je mednarodno priznana kot del Azerbajdžana.

Back to top button