EU po smrti Navalnega na pogovor poklicala ruskega odpravnika poslov

Evropska unija je zaradi smrti ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega na pogovor poklicala ruskega odpravnika poslov pri EU Kirila Logvinova, je danes sporočila evropska služba za zunanje delovanje (EEAS). Unija je ob tem izrazila ogorčenost nad smrtjo Navalnega, za katero so po mnenju Bruslja odgovorne ruske oblasti.

Generalni direktor EEAS za Vzhodno Evropo, Rusijo in Srednjo Azijo Michael Siebert je Rusijo pozval, naj omogoči neodvisno in pregledno mednarodno preiskavo okoliščin nenadne smrti Navalnega ter posmrtne ostanke opozicijskega politika nemudoma izroči njegovi družini.

Prav tako je Moskvo pozval, naj izpustiti vse druge politične zapornike ter vse, ki so bili v preteklih dneh pridržani, ko so se javno poklonili spominu pokojnika.

Poleg EU so ruske veleposlanike danes na pogovor poklicale tudi Belgija, Hrvaška, Italija in Poljska. Slednja je sporočila, da je ruske oblasti pozvala, naj prevzamejo odgovornost za smrt Navalnega ter izvedejo popolno in pregledno preiskavo, da bi ugotovili okoliščine in vzrok njegove smrti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Ruske oblasti dokazujejo popolno zavračanje moralnih norm – ne le v okviru ravnanja z domačo civilno družbo, temveč tudi v še vedno trajajoči vojni proti Ukrajini,” je še dodalo poljsko zunanje ministrstvo.

Številne države, med njimi Slovenija, Francija, Nemčija, Finska, Španija, Švedska, Nizozemska, Litva, Latvija in Estonija, so medtem že v ponedeljek na pogovore poklicale ruske veleposlanike oziroma odpravnike poslov v svojih državah.

Navalni je v petek umrl med prestajanjem 19-letne kazni v zaporu na skrajnem severu Rusije. Vzrok njegove smrti uradno še ni znan. Številni predstavniki držav Zahoda pa so odgovornost za smrt Navalnega pripisali ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.

Back to top button