EU po napadu na iranski konzulat v Damasku poziva k zadržanosti

EU je po zračnem napadu na iranski konzulat v sirski prestolnici Damask, za katerim naj bi stal Izrael, danes posvarila pred stopnjevanjem napetosti v regiji in hkrati pozvala k zadržanosti. Obsodb EU je bil danes deležen tudi izraelski napad v Gazi, v katerem so bili v ponedeljek ubiti sodelavci humanitarne organizacije World Central Kitchen.

EU je danes izrazila zaskrbljenost zaradi “domnevnega izraelskega napada” v ponedeljek na diplomatsko poslopje iranskega konzulata v Damasku, v katerem je bilo po zadnjih podatkih ubitih najmanj 13 ljudi. Med ubitimi sta bila po podatkih sirskih in iranskih oblasti tudi generala iranske revolucionarne garde.

“V teh zelo napetih regionalnih razmerah je resnično izjemno pomembno pokazati zadržanost, saj nadaljnja eskalacija v regiji ni nikomur v interesu,” je v Bruslju dejal zunanjepolitični govorec Evropske komisije Peter Stano.

Iran je napad, za katerega je okrivil Izrael, danes ostro obsodil in napovedal, da dejanje ne bo ostalo brez odgovora.

V EU so danes obsodili tudi izraelski napad na območju Gaze, v katerem je bilo v ponedeljek ubitih sedem zaposlenih humanitarne organizacije World Central Kitchen (WCK), med njimi tudi tujci, ko so dostavljali pomoč v hrani za Gazo.

Pri Evropski komisiji so opozorili, da morajo biti humanitarni delavci vedno zaščiteni v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom, in hkrati pozvali k temeljiti preiskavi tragedije. Predsednica komisije Ursula von der Leyen je pri tem izrazila sožalje družinam in prijateljem ubitih humanitarnih delavcev.

“Kljub vsem zahtevam po zaščiti civilistov in humanitarnih delavcev smo priča novim nedolžnim žrtvam. To kaže, da je treba nemudoma začeti izvajati resolucijo VS ZN, ki zahteva takojšnjo prekinitev ognja, popoln humanitarni dostop in okrepljeno zaščito civilistov,” je na omrežju X zapisal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Da bi bilo treba “že zdavnaj ustaviti poboje nedolžnih civilistov in humanitarnih delavcev”, pa je na omrežju X sporočil predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki je pozval k preiskavi in se zavzel za to, da storilci odgovarjajo.

Napad se je po navedbah nevladne organizacije WCK s sedežem v ZDA zgodil v ponedeljek, ko je izraelska vojska končala dvotedensko vojaško operacijo v bolnišnici Al Šifa v mestu Gaza in njeni okolici. Uslužbenci WCK so v času napada dostavljali pomoč v hrani za območje Gaze, dostavljeno po morju iz Cipra.

WCK je sporočila, da začasno prekinja svoje dejavnosti pomoči v Gazi in da bo kmalu sporočila odločitev o prihodnosti svojega delovanja.

Back to top button