EU namerava letos za humanitarno pomoč nameniti 1,5 milijarde evrov

Evropska komisija je danes sprejela začetni letni proračun za humanitarno pomoč po celem svetu. Skupaj namerava v ta namen letos zagotoviti za 1,5 milijarde evrov sredstev, pri čemer bo približno tretjino namenila podsaharski Afriki, so sporočili iz Bruslja.

 

 

Evropska unija bo letos 469 milijonov evrov namenila podsaharski Afriki, 351 milijonov evrov potrebam na Bližnjem vzhodu in severni Afriki, 152 milijonov evrov financiranju projektov v jugovzhodni Evropi in evropskem sosedstvu, 188 milijonov evrov pa najbolj ranljivemu prebivalstvu v Aziji in Latinski Ameriki.

Preostalih 370 milijonov evrov bo uporabila za financiranje nepričakovanih kriz ali nenadnih poslabšanj obstoječih kriz ter za druge ukrepe.

V vseh regijah bo 10 odstotkov sredstev namenjenih izobraževanju v nujnih primerih, da bi otrokom in mladostnikom omogočili nadaljevanje šolanja.

“Humanitarne potrebe so na vrhuncu in še naprej rastejo,” je sporočil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Po njegovih besedah so te večinoma posledica konfliktov, vedno bolj pa tudi zaradi globalnih izzivov, kot so podnebne spremembe in pandemija covida-19.

“Naše humanitarno financiranje bo EU omogočilo, da opravi svoj del in še naprej rešuje življenja ter pokriva osnovne potrebe prizadetega prebivalstva,” je dodal Lenarčič.

Z danes sprejetim načrtom bo EU še naprej lahko igrala vodilno vlogo v svetu na področju humanitarnega odziva, so še sporočili iz Bruslja.

Source
STA
Back to top button