EU namenja Libiji po poplavah dodatnih 5,2 milijona evrov pomoči

Evropska unija bo po uničujočih poplavah v Libiji, ki so zahtevale več tisoč življenj, v podporo tej prizadeti državi sprostila dodatnih 5,2 milijona evrov humanitarne pomoči. Sredstva bodo namenjena podpori lokalnih organizacij, ki skrbijo za zatočišča, sanitarije in higieno, prehrano, zdravje in vodo, je danes sporočila Evropska komisija.

Od skupnega zneska je 200.000 evrov namenjenih Skladu za odzivanje na nesreče Mednarodne zveze društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC) v podporo libijskemu Rdečemu polmesecu.

Z novo pomočjo znaša skupni znesek EU za nujno pomoč Libiji 5,7 milijona evrov, so sporočili v Bruslju.

Poleg tega EU še naprej zagotavlja pomoč v naravi prek mehanizma civilne zaščite EU. Doslej je pomoč Libiji prek mehanizma ponudilo osem držav članic EU.

Evropski Center za usklajevanje nujnega odziva (ERCC) je v Libijo napotil tudi ekipo strokovnjakov in častnika za zvezo za podporo operacijam na terenu.

“EU zagotavlja stalno podporo ljudem v Libiji, ki jih je prizadelo neurje Daniel,” je dejal evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Libijo je minuli konec tedna zajelo neurje Daniel in povzročilo poplave, ki so prizadele predvsem vzhodni del države. Umrlo je več tisoč ljudi, na tisoče pa je pogrešanih. Podatki o številu žrtev se sicer od vira do vira razlikujejo. Poplave so prizadele predvsem Derno, kjer je voda zaradi porušenja dveh jezov zalila mesto, v katerem je prej živelo okoli 100.000 ljudi.

Pomoč so Libiji doslej ob EU poslale tudi ZDA, Turčija, Združeni arabski emirati ter še več drugih držav ter institucij, vključno z Rusijo in Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO).

Back to top button