EU kaznovala proizvajalca sladkarij Toblerone in Oreo

EU je danes ameriškemu proizvajalcu sladkarij Mondelez, pod okrilje katerega med drugim sodita blagovni znamki Toblerone in Oreo, zaradi kršenja evropske zakonodaje s področja varstva konkurence odredila 337,5 milijona evrov kazni. Kot so pojasnili v Bruslju, je podjetje neupravičeno omejevalo prodajo svojih izdelkov v EU.

“V današnji odločitvi ugotavljamo, da je Mondelez nezakonito omejil čezmejno prodajo po EU. Mondelez je to storil, da bi ohranil višje cene svojih izdelkov v škodo potrošnikov,” je kazen danes utemeljila izvršna podpredsednica komisije, pristojna za konkurenco, Margrethe Vestager.

Grški premier Kiriakos Micotakis je EU ravno minuli konec tedna pozval k ukrepanju zoper multinacionalke, ki da nepošteno omejujejo prodajo določenih dobrin v nekaterih državah EU.

Velike multinacionalke se namreč pogosto sklicujejo na t. i. ozemeljske omejitve dobave, ki omejujejo prosto izmenjavo njihovega blaga na enotnem trgu EU. Te omejitve so sicer zakonite, denimo za zagotavljanje pomembnih informacij potrošnikom v lokalnih jezikih, a naj bi se dalo z njimi tudi manipulirati.

Študija EU iz leta 2020 je pokazala, da nepoštena izraba tovrstnih omejitev dejansko prinaša različne cene po državah EU in da bi lahko potrošnike stala dodatnih 14 milijard evrov na leto.

Back to top button