EU Iranu dostavila 2,2 milijona odmerka cepiva proti covidu-19

Evropska unija je danes prek svojega mehanizma na področju civilne zaščite poskrbela za varno dostavo več kot 2,2 milijona odmerkov cepiva proti covidu-19 Iranu, kjer bo cepivo namenjeno afganistanskim beguncem. Prek omenjenega mehanizma je EU doslej zagotovila dostavo že prek 37 milijonov odmerkov cepiva po svetu.

 

 

 

Cepiva, ki so danes prispela v Iran, je državi namenila Španija. Evropska komisija je koordinirala dostavo in financirala 75 odstotkov stroškov prevoza, so sporočili v Bruslju.

V naslednjih nekaj dneh naj bi v Iran prispela še cepiva iz Poljske in Švedske, s čimer bo skupno število odmerkov iz držav EU preseglo 6,2 milijona.

Kot je ob tej priložnosti sporočil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič, EU še naprej podpira države po vsem svetu pri prizadevanjih na področju cepljenja proti covidu-19. Današnja dostava cepiv prek evropskega mehanizma je po njegovih besedah “še en trden primer evropske solidarnosti”.

“Razdeljevanje cepiv na globalni ravni je najučinkovitejši način za končanje pandemije in rešitev življenj in zahvaljujem se Španiji, da je odgovorila na ta poziv,” je še sporočil.

V odziv na mednarodne prošnje za pomoč je mehanizem EU na področju civilne zaščite doslej vodil in financiral dostavo že več kot 37 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19 iz članic EU v države po vsem svetu, so še sporočili v Bruslju.

Članice EU so sicer drugim državam doslej donirale skupno že več sto milijonov odmerkov cepiva – glede na decembrske navedbe predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen več kot 350 milijonov, večino v okviru globalne pobude Covax.

Source
STA
Back to top button