EU bo prihodnje leto Palestincem namenila 125 milijonov evrov pomoči

Evropska komisija bo v luči vse slabših humanitarnih razmer prihodnje leto Palestincem na območju Gaze in na okupiranem Zahodnem bregu zagotovila 125 milijonov evrov pomoči, so danes sporočili v Bruslju. Po izbruhu vojne v Gazi je EU sicer početverila sredstva za humanitarno pomoč Palestincem in jim tako letos namenila 103 milijone evrov.

V Gazi bo pomoč namenjena izpolnjevanju najnujnejših potreb prebivalcev in ponovni vzpostavitvi dostopa do osnovnih potrebščin, kot so voda, hrana, zdravstveno varstvo in sanitarije. Namenjena bo tudi zaščiti najranljivejših skupin, psihosocialni podpori in izobraževanju v izrednih razmerah, je razvidno iz sporočila komisije.

“Življenja v Gazi visijo na nitki. Svet je globoko zaskrbljen zaradi tako hudega človeškega trpljenja v tako kratkem času. Posledice tega uničenja se bodo odpravljale več let,” je v izjavi dejal evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič in vnovič poudaril potrebo po spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava v oboroženih konfliktih.

Po njegovi oceni mora v skladu z resolucijo Varnostnega sveta ZN v Gazi nemudoma priti do novih humanitarnih premorov in vzpostavitve humanitarnih koridorjev po celotni enklavi. “Na kocki je na milijone življenj,” je poudaril in dodal, da EU Palestincev na sme pustiti na cedilu.

Na Zahodnem bregu, kjer številnim Palestincem grozi razselitev, bodo sredstva namenjena zagotavljanju storitev, kot so pravna in materialna pomoč ljudem, ki jih je prizadelo nasilje izraelskih naseljencev. Poleg tega bodo sredstva namenjena tudi izobraževanju v izrednih razmerah.

EU sicer že od leta 2000 zagotavlja humanitarno pomoč Palestincem. Od izbruha vojne med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas 7. oktobra je početverila sredstva za humanitarno pomoč, s čimer je skupni znesek pomoči Palestincem narasel na 103 milijone evrov.

Back to top button