EU bo pomagala Ukrajini po kibernetskem napadu

EU bo uporabila vse možnosti za pomoč Ukrajini po kibernetskem napadu na spletne strani vlade, je poudaril visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell ob prihodu na drugi dan neformalnega zasedanja zunanjih ministrov EU v Brestu. Dokazov o tem, kdo je za napad odgovoren, še ni, a lahko si predstavljamo, je še dejal.

 

 

EU je sklicala sestanek političnega in varnostnega odbora, na katerem bodo članice unije preučile možnosti za ukrepanje v odzivu na napad na spletne strani ukrajinske vlade, ki si zasluži obsodbo, je povedal Borrell.

Ob tem je napovedal uporabo kibernetske enote za hitro odzivanje. Članice pa bo pozval tudi, naj Ukrajini pomagajo v okviru kibernetskega projekta v sklopu okrepljenega stalnega obrambnega sodelovanja (Pesco). “Uporabili bomo vsa sredstva,” je zatrdil.

Kibernetski napad na spletne strani ukrajinske vlade je točno to, kar nas skrbi in česa se bojimo, pa je ob prihodu dejala švedska zunanja ministrica EU Ann Linde. Videti moramo, kdo je odgovoren, a EU mora biti v primeru ruskih napadov na Ukrajino zelo ostra in trdna, je dodala.

Zunanji ministri EU danes v francoskem Brestu nadaljujejo razpravo o zaostrovanju napetosti zaradi kopičenja ruskih sil ob in v Ukrajini. Od začetka tedna so sicer potekali pogovori zahodnih partneric z Rusijo v različnih formatih, ki pa niso zagotovili preboja.

Teden diplomatskih prizadevanj za rešitev ukrajinske krize se je začel v ponedeljek v Ženevi s pogovori ZDA in Rusije. V sredo je bilo v Bruslju srečanje 30 članic zveze Nato in Rusije, v četrtek pa so se o tem pogovarjali na Dunaju v okviru Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

Borrell vztrajno zavrača kritike, da Evrope ni za pogajalsko mizo, češ da se te dni z ZDA zelo tesno usklajujejo na vseh ravneh, da so stiki boljši kot kdaj koli. Ob tem poudarja, da imajo zagotovila, da ne bo nikakršnih odločitev o evropski varnosti brez tesnega sodelovanja z Evropo.

Gostitelj srečanja, francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian je v Brestu izrazil optimizem, da bo mogoče oživiti normandijski format, v okviru katerega razpravljajo Rusija, Ukrajina, Francija in Nemčija. Doslej je bilo šest srečanj v tem formatu, zadnje decembra 2019 v Parizu.

Source
STA
Back to top button