EU

EU aktivirala naročilo dodatnih 100 milijonov odmerkov cepiva Pfizerja in BioNTecha

EU je v okviru druge pogodbe, ki jo je Evropska komisija podpisala s podjetjema Pfizer in BioNTech, aktivirala možnost naročila še 100 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19. Skupno bosta podjetji letos EU dostavili 600 milijonov odmerkov tega cepiva, je na Twitterju sporočila evropska komisarka za zdravje Stella Kirikiades.

Evropska komisija, ki se pogaja v imenu sedemindvajseterice, je novembra lani podpisala prvo pogodbo z nemškim BioNTechom in ameriškim Pfizerjem za prednaročilo 200 milijonov odmerkov, z možnostjo dodatnih 100 milijonov odmerkov, ki jih je aktivirala v decembru.

Bruselj se je nato januarja s podjetjema dogovoril in februarja sklenil drugo pogodbo z novim naročilom 200 milijonov odmerkov cepiva in prav tako možnostjo nakupa dodatnih 100 milijonov odmerkov; ta možnost je bila zdaj aktivirana.

Skupno je EU v prvem četrtletju prejela 67 milijonov odmerkov cepiva BioNTecha in Pfizerja, v drugem četrtletju pa naj bi podjetji EU dostavili 250 milijonov odmerkov cepiva. V drugi polovici leta naj bi nato sledilo še približno 280 milijonov odmerkov.

Evropska komisija je sredi aprila sporočila, da z BioNTechom in Pfizerjem začenja pogajanja o novi, tretji pogodbi za še 1,8 milijarde odmerkov cepiva v letih 2022 in 2023.

Source
STA
Back to top button