Erdogan EU očita oddaljevanje od Turčije

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je bil danes kritičen do Evropske unije, češ da se oddaljuje od Turčije, medtem ko so pristopna pogajanja z Ankaro na mrtvi točki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Sami bomo ocenili stanje in se po potrebi usmerili tudi v drugo smer,” je pred odhodom na zasedanje generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku dejal Erdogan.

Evropski komisar za širitev Oliver Varhelyi je v začetku septembra v Ankari turškim oblastem sporočil, da morajo resno obravnavati vprašanja v zvezi s spoštovanjem človekovih pravic, demokracijo in vladavino prava, če želijo spodbuditi nadaljnja prizadevanja Turčije za vstop v EU.

“Pogoji Evropskega sveta za pridružitev EU, ki jih mora Turčija izpolniti, so zelo jasni,” je opozoril.

Erdogan je sicer od Bruslja zahteval, da ta v zameno za odpravo turške blokade prizadevanj Švedske za vstop v zvezo Nato oživi pogajanja o članstvu.

Turčija je sicer prvič zaprosila za članstvo v Evropski gospodarski skupnosti, predhodnici Evropske unije, že leta 1987. Leta 1999 je nato postala kandidatka za članstvo, leta 2005 pa je uradno začela pogajanja za vstop v EU, ki so kasneje zastala.

Back to top button