EPP si ne bo prizadevala za formalni dogovor o sodelovanju s skrajno desno ECR

Desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP) si po evropskih volitvah, po katerih ostaja najmočnejša sila v Evropskem parlamentu, ne bo prizadevala za formalni dogovor s skrajno desno skupino Evropskih konservativcev in reformistov (ECR), so v ponedeljek navedli v EPP. Socialisti pa so napovedali, da si želijo položaj predsednika Evropskega sveta.

“EPP si bo prizadevala za oblikovanje večine v Evropskem parlamentu s prijatelji in zavezniki, s katerimi smo sodelovali že doslej, torej socialisti in liberalci, in upamo, da tudi z zelenimi. Številke omogočajo takšno večino, kar je dobro,” je v ponedeljek za portal Euronews povedal generalni sekretar EPP Tanasis Bakolas.

Pri pomembnejših zakonodajnih predlogih pa bodo iskali tudi podporo med evropskimi poslanci, ki so “pripravljeni prisluhniti in glasovati skupaj z nami”, je še povedal. Dodal je, da so pripravljeni sodelovati samo s poslanci, ki podpirajo Ukrajino, so proevropski in zagovarjajo vladavino prava.

To je EPP že med predvolilno kampanjo izpostavljala kot ključne pogoje za povolilno sodelovanje, tudi pri vprašanju o morebitnem sodelovanju z ECR, ki jo vodi italijanska premierka Giorgia Meloni.

“Evropski poslanci Giorgie Meloni morda želijo glasovati za nas. Mislim, da bi bilo to odlično. Vendar pa ne vidim možnosti kakšnega bolj institucionaliziranega ali uradnega dogovora,” je dejal glede sodelovanja med EPP in ECR v Evropskem parlamentu.

Vodilna kandidatka EPP Ursula von der Leyen, ki si prizadeva za nov mandat na čelu Evropske komisije, je že v nedeljo po zmagi njene stranke na evropskih volitvah napovedala, da se bodo o sodelovanju najprej posvetovali s socialisti (PES/S&D) in liberalci (Renew). Tem trem političnim skupinam je namreč uspelo na volitvah ohraniti večino v Evropskem parlamentu.

Pogovori med predstavniki strank, ki jih v parlamentu zastopajo politične skupine, so po poročanju tujih medijev že stekli. Prve pogovore med voditelji držav članic EU o razdelitvi najvišjih položajev v evropskih institucijah pa je pričakovati v prihodnjih dneh in tednih. Prva priložnost za to bo vrh skupine G7 v Italiji, ki se ga bodo udeležili voditelji Italije, Francije in Nemčije ter aktualna predsednika Evropske komisije in Evropskega sveta.

V imenu EPP, ki želi še naprej voditi Evropsko komisijo in Evropski parlament, se bosta po poročanju bruseljskega biltena Politico pogajala poljski premier Donald Tusk in grški premier Kiriakos Micotakis.

Iz levosredinske PES pa so po ponedeljkovem prvem povolilnem srečanju predsedstva stranke sporočili, da bosta njihova pogajalca nemški kancler Olaf Scholz in španski premier Pedro Sanchez.

“Glede na to, da smo druga najmočnejša sila, pričakujemo, da bi lahko funkcija predsednika Evropskega sveta pripadla nam,” je po navedbah Politica povedal generalni sekretar PES Giacomo Filibeck. Kot možnega kandidata je omenil nekdanjega portugalskega premierja Antonia Costo.

Liberalcem, iz vrst katerih prihaja trenutni predsednik Evropskega sveta Charles Michel, bi tako pripadel položaj visokega zunanjepolitičnega predstavnika, ki trenutno pripada socialistom. Kot najverjetnejša kandidatka za ta položaj se omenja estonska premierka Kaja Kallas, ki je dejala, da bo “resno razmislila”, če ji bo ponujen položaj v Evropski komisiji.

Voditelji vseh 27 članic EU bodo o razdelitvi položajev prvič govorili prihodnji ponedeljek na neformalni večerji v Bruslju, konec meseca pa bo sledilo še formalno zasedanje Evropskega sveta, na katerem bi že lahko dosegli dogovor.

Back to top button