Ema odobrilo novo proizvodno mesto za cepivo Moderne

Evropska agencija za zdravila (Ema) je danes odobrila novo proizvodno mesto za cepivo proti covidu-19 ameriškega podjetja Moderna. Končni izdelek bodo lahko po novem proizvajali tudi v obratu švedskega podjetja Recipharm v Montsu v Franciji. Kot je sporočila Ema, se bo s tem okrepila dobava tega cepiva v Evropski uniji.

Poleg odločitve o novem proizvodnem mestu je pristojni odbor Eme sprejel tudi pozitivno mnenje o več dodatnih mestih za izvajanje nadzora oz. testiranje cepiva, je danes sporočila Ema. Že pred tednom dni pa je agencija odobrila tudi dve novi mesti za proizvodnjo aktivne snovi in končnih polizdelkov v ZDA.

Skupno naj bi te spremembe po pričakovanjih omogočile proizvodnjo dodatnih enega do dveh milijonov vial cepiva na mesec za uporabo na trgu EU, so dodali. Pojasnili so še, da današnja odločitev ne terja potrditve Evropske komisije, kar pomeni, da lahko obrat v Montsu začne delovati takoj.

Evropska komisarka za zdravje Stela Kiriakides je to novico na Twitterju pozdravila kot nov korak do zmožnosti hitrejše dobave cepiva državljanom EU in po svetu.

Source
STA
Back to top button