Ema: Cepivo mRNK ne predstavlja tveganja za nosečnice

Cepiva proti covidu-19, izdelana na podlagi tehnologije mRNK, med nosečnostjo ne predstavljajo tveganja za bodoče matere in nerojene otroke, je danes sporočila Evropska agencija za zdravila (Ema). V Evropski uniji sta trenutno za uporabo odobreni cepivi proizvajalcev Pfizer/BioNTech in Moderne, ki temeljita na tehnologiji mRNK.

 

 

Analiza na podlagi več raziskav, v katere je bilo vključenih okoli 65.000 žensk v različnem obdobju nosečnosti, ni pokazala znakov večjega tveganja za zaplete pri nosečnosti, kot je splav ali prezgodnji porod, zaradi uporabe omenjenega cepiva, je sporočila Ema.

Odmerki cepiva so zagotovili tudi večjo zaščito pred hospitalizacijo in smrtjo, zlasti v pozni nosečnosti, so še navedli. Čeprav je agencija, ki ima sedež v Amsterdamu, priznala nekatere omejitve pri podatkih, je hkrati zagotovila, da so rezultati konsistentni v vseh raziskavah.

Ema je pri tem še navedla, da so koristi cepiva mRNK proti covidu-19 med nosečnostjo večje od morebitnih tveganj za bodoče matere in nerojene otroke.

Ema je še sporočila, da bo pregledala podatke še za druga odobrena cepiva, ko bodo ti na voljo.

Source
STA
Back to top button