ECB lani s prvo izgubo po letu 2004

Evropska centralna banka (ECB) je zaradi zviševanja obrestnih mer lani vknjižila 1,3 milijarde evrov izgube, s čimer je v rdeče številke zdrsnila prvič po letu 2004. Izguba bi bila še večja, če ne bi sprostila preteklih rezervacij za pokrivanje izgub. V banki so zagotovili, da izguba ni nič problematičnega in ne bo vplivala na njihovo delovanje.

Svet ECB je v boju proti inflaciji od julija 2022 do lanskega oktobra desetkrat zapored dvignil osrednje evrske obrestne mere, kar je bil rekordni niz zaostrovanja denarne politike. Osrednja obrestna mera za operacije glavnega refinanciranja je tako zdaj pri 4,50 odstotka ter s tem najvišje od časa pred zadnjo finančno in gospodarsko krizo.

Depozitna obrestna mera, po kateri banke nalagajo sredstva pri centralnih bankah območja z evrom, pa je na primer pri štirih odstotkih in s tem na najvišji ravni od uvedbe evra leta 1999. Obrestna mera za odprto ponudbo mejnega posojila medtem ostaja pri 4,75 odstotka.

Posledica tega so tudi višje obresti, ki jih ECB plačuje centralnim bankam držav območja evra, kar jo je potisnilo v rdeče številke, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Če ne bi banka uporabila vseh 6,6 milijarde evrov, ki jih je v preteklosti namenila za rezervacije za pokrivanje izgub, bi bila izguba po navedbah AFP še precej večja.

V banki so ob objavi rezultatov zapisali, da izguba ni nič problematičnega in ne bo vplivala na njihovo delovanje. “Naš mandat je ohranjanje stabilnosti cen, ne ustvarjanje dobička. Ne glede na izgube lahko učinkovito poslujemo in izpolnjujemo svoj mandat,” so zapisali na omrežju X. V objavi na svojih spletnih straneh so napovedali, da bodo izgubo verjetno utrpeli tudi v nekaj naslednjih letih.

Ekonomisti pričakujejo, da bo ECB v prihodnjih mesecih obrestne mere začela zniževati. Po namigih prve dame te institucije Christine Lagarde je prvo znižanje pričakovati poleti.

Back to top button