Članice EU za večjo zaščito novinarjev v okviru akta o svobodi medijev

Države članice Evropske unije so danes dosegle dogovor o stališču Sveta EU o predlogu akta o svobodi medijev. Med drugim se zavzemajo za večjo zaščito novinarjev in njihovih virov, v izhodišču za pogajanja s parlamentom pa tudi podrobneje pojasnjujejo pristojnosti držav članic pri zagotavljanju neodvisnosti javnih medijev, so sporočili s Sveta.

Kot so zapisali, stališče članic, o katerem so se danes dogovorili namestniki stalnih predstavnikov pri EU, ohranja cilje predloga Evropske komisije. Obenem pa zagotavlja, da bo nova zakonodaja v skladu z obstoječo in da bo upoštevala nacionalne pristojnosti. Poleg tega zagotavlja pravo ravnovesje med potrebnim poenotenjem pravil in spoštovanjem nacionalnih pristojnosti.

Stališče Sveta med drugim pojasnjuje odgovornost držav članic pri zagotavljanju pluralnosti, neodvisnosti in nemotenega delovanja javnih medijev.

V svoje pogajalsko izhodišče so države članice vključile tudi določbe, s katerimi bi okrepili zaščito novinarjev in njihovih virov. Pri tem bi omejile uporabo vohunske opreme za sledenje novinarjem.

Svet se zavzema tudi za razširitev zahtev na področju preglednosti, tako medijskega lastništva kot državnega oglaševanja v medijih. Njegovo stališče pa poleg tega prinaša jasnejša pravila glede odnosov med velikimi spletnimi platformami in mediji.

Švedska ministrica za kulturo Parisa Liljestrand je pozdravila dogovor držav članic. “Svoboda medijev je temelj demokratične družbe, pri čemer pa je vse bolj ogrožena, tako v EU kot drugod,” je poudarila.

Svet je tako danes sprejel stališče za pogajanja s parlamentom, ki pa mora svoje pogajalsko izhodišče še sprejeti. Cilj Evropske komisije, Sveta EU in Evropskega parlamenta je, da bi dogovor dosegli še pred evropskimi volitvami junija prihodnje leto.

Evropska komisija je predlog akta o svobodi medijev predstavila sredi septembra lani. Podpredsednica, pristojna za preglednost in vrednote, Vera Jourova je že pred tem pojasnila, da je komisija tudi zaradi dogajanja na področju medijev v Sloveniji, vključno s prekinitvijo financiranja Slovenske tiskovne agencije (STA), začela razmišljati o pripravi medijske zakonodaje, ki bo veljala za vse članice.

Back to top button