Članice EU z načelnim dogovorom o nadaljnjih sankcijah proti izraelskim naseljencem in Hamasu

Zunanji ministri članic EU so danes dosegli politični dogovor o nadaljnjih sankcijah proti palestinskemu islamističnemu gibanju Hamas in skrajnim izraelskim naseljencem na Zahodnem bregu, je po zasedanju v Luxembourgu sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell. Pojasnil je zgolj, da bo zdaj sledilo delo na tehnični ravni.

EU je sicer prve sankcije proti skrajnim izraelskim naseljencem in organizacijam na zasedenem Zahodnem bregu zaradi nasilja nad Palestinci uvedla sredi aprila.

Na Zahodnem bregu, vključno z vzhodnim Jeruzalemom, med približno tremi milijoni Palestincev živi okoli 700.000 izraelskih naseljencev. Bolj skrajni prebivalci teh nezakonitih naselbin so od 7. oktobra lani, ko je Hamas izvedel napad na Izrael, okrepili svoje napade na lokalno palestinsko prebivalstvo, ki se hkrati sooča z rednimi racijami izraelskih varnostnih sil.

EU je aprila zaradi spolnega nasilja med oktobrskim napadom na Izrael uvedla tudi sankcije proti oboroženemu krilu in posebnim enotam Hamasa ter oboroženemu krilu palestinske militantne skupine Islamski džihad.

Izraelska vojska je v odziv na napad Hamasa v palestinski enklavi Gaza sprožila vojaško operacijo, v kateri je življenje izgubilo že več kot 37.600 Palestincev, na območju pa vladajo tudi vse hujše humanitarne razmere.

Obenem se zaostrujejo napetosti na izraelsko-libanonski meji, kjer se izraelske sile in pripadniki šiitskega gibanja Hezbolah vsakodnevno obstreljujejo.

“Podpiramo napore za posredovanje, predvsem s strani ZDA in Francije, da bi se izognili konfrontaciji med Izraelom in Hezbolahom. Libanon in Ciper lahko računata na našo podporo,” je po današnjem zasedanju zunanjih ministrov EU povedal Borrell.

Hezbolah je namreč nedavno posvaril Ciper, naj v primeru vojne ne odpira svojih letališč in baz izraelskim silam, saj bi to pomenilo, da je del vojne. V Nikoziji so v odzivu poudarili, da niso vpleteni v vojaške operacije v regiji.

Back to top button