EU

Bruselj s štirimi razpisi za spodbujanje raznolike javne sfere in dostopa do informacij

Evropska komisija je objavila štiri nove razpise, katerih namen je spodbuditi živahne in raznolike javne sfere ter okrepiti dostop državljanov do zanesljivih informacij po vsej EU. V okviru razpisov bo zagotovljenih skoraj 12 milijonov evrov, so danes sporočili v Bruslju.

Prvi razpis je namenjen podpori večjezikovnim medijskim vsebinam o EU na digitalnih platformah, medtem ko bo drugi spodbujal oblikovanje omenjenih vsebin v okviru mreže radijskih postaj.

Sredstva bodo na voljo tudi za pilotni projekt, ki bo podprl mrežo mladinskih medijev, ki bo prek družbenih omrežij in dogodkov spodbujala razmišljanje o aktualnih temah. V okviru četrtega razpisa pa bodo podprli vzpostavitev medijskih platform, namenjenih izboljšanju dostopa državljanov do zanesljivih informacij. Namenjen je izdajateljem televizijskih programov in založnikom.

“Pandemija je pokazala pomen medijev pri informiranju, vendar je tudi oslabila ekonomski položaj tega sektorja. Okrepili in razširili bomo vire financiranja na ravni EU ter zagotovili nove priložnosti, orodja in podporo. Enako pričakujemo od držav članic, pri čemer je treba upoštevati neodvisnost medijev,” je dejala podpredsednica komisije Vera Jourova, ki je pristojna za področje vrednot in preglednosti.

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je dodal, da je treba še naprej spodbujati in braniti svoboden in pluralen medijski ekosistem, pri čemer mora biti poudarek namenjen mladim Evropejcem in sodelovanju, da bi lahko ljudje prek meja primerjali različna stališča.

Pred časom sta bila v podporo medijskemu sektorju že objavljena dva razpisa, in sicer razpis za novinarska partnerstva v okviru programa Ustvarjalna Evropa in razpis za inovacije na področju medijev v okviru programa Obzorje Evropa.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button