EU

Bruselj razgrnil nov model izvajanja severnoirskega protokola

Evropska komisija je danes razgrnila sveženj predlogov, ki naj bi zagotovili uresničevanje severnoirskega protokola, ključnega dela sporazuma o brexitu. Gre za nov model izvajanja protokola, ki naj bi odpravil ogromno administrativnih ovir za Veliko Britanijo. V Bruslju od Londona pričakujejo realistično in pragmatično držo.

EU že vseskozi vztraja, da sta strani sporazum o brexitu, ki vključuje severnoirski protokol, podpisali in ratificirali ter da ga je treba izvajati. Nova pogajanja odločno zavrača. Pri današnjih predlogih gre po navedbah komisije za nov model uresničevanja tega protokola, ki občutno zmanjšuje administrativne ovire.

Predlogi komisije odpravljajo 80 odstotkov kontrol, ki so sedaj potrebni v skladu z evropsko zakonodajo za široko paleto proizvodov, ki jih je mogoče najti na policah trgovin. To naj bi precej olajšalo delovanje podjetij, ki iz Velike Britanije na Severno Irsko uvažajo proizvode živalskega izvora, na primer jogurt, sir ali meso.

Tovornjak, ki iz Velike Britanije na Severno Irsko prevaža različne proizvode hrane, na primer mlečne izdelke in zelenjavo, bi po novem potreboval le eno potrdilo, razen v primeru proizvodov velikega tveganja, so ponazorili v Bruslju. Seznam teh proizvodov mora unija še opredeliti.

Administracijo na področju carin naj bi novi predlogi po navedbah komisije oklestili za polovico. Obstoječi koncept blažje obravnave blaga, pri katerem ne obstaja tveganje, da bi prek Severne Irske vstopilo na ozemlje EU, naj bi razširili, tako da bodo imela od njega koristi tudi britanska mala in srednja podjetja.

To ustvarja po navedbah virov pri EU “pas za hitro prehajanje meje”, ki naj bi znatno olajšal prevoz blaga iz Velike Britanije na Severno Irsko.

Poleg tega naj bi britanske farmacevtske družbe v skladu z novimi predlogi še vedno igrale vlogo vozlišča generičnih zdravil za Severno Irsko. V praksi to pomeni, da jim ne bo treba preseliti infrastrukture na Severno Irsko, kar bi sicer morale storiti po veljavni evropski zakonodaji. Dolgoročna oskrba z zdravili naj bi bila tako zagotovljena brez povečanih stroškov.

EU od Londona pričakuje realistično in pragmatično držo ter pogovore v dobri veri in v interesu ljudi na Severnem Irskem. Upa, da London ne bo vztrajal pri ustavnih pomislekih, saj bi to ustvarilo pregloboko vrzel med pričakovanji na obeh straneh.

Podpredsednik komisije Maroš Šefčovič naj bi se v prihodnjih dneh srečal z britanskim ministrom za brexit Davidom Frostom, evropski strokovnjaki pa naj bi na nove pogovore na Otok odpotovali že danes. Dogovor o uresničevanju protokola se pričakuje do konca leta.

Današnji sveženj je odziv Bruslja na julijske britanske predloge. Britanska vlada je julija sporočila, da se želi z EU znova pogajati o severnoirskem protokolu in ga spremeniti. Pozvala je tudi k moratoriju za ta del sporazuma o brexitu.

London je na primer Bruselj pozval, naj se odpove širšemu nadzoru nad blagom, ki potuje iz celinskega dela Združenega kraljestva na Severno Irsko, ter naj se osredotoči na tisto blago, pri katerem resnično obstaja tveganje, da bi prek Severne Irske vstopilo na ozemlje EU.

Temeljni cilj severnoirskega protokola je preprečiti trdo mejo med Severno Irsko in Irsko ter tako zavarovati velikonočni dogovor iz leta 1998, ključen dosežek v severnoirskem mirovnem procesu v devetdesetih letih, ki je odpravil ovire in nadzorne točke na meji. V skladu s protokolom Severna Irska dejansko ostaja del enotnega trga EU.

Namen današnjih predlogov je preprečiti uporabo 16. člena protokola, ki omogoča enostransko neupoštevanje delov dogovora, če ena od strani oceni, da ti povzročajo gospodarske, družbene ali okoljske težave.

V Bruslju poudarjajo, da upajo na najboljše in se pripravljajo na najslabše ter da ni mogoč izključiti, da bo London kljub vsemu uporabil 16. člen.

Nedavni Frostov govor o tem vprašanju viri pri EU komentirajo z besedami, da britanski minister zgodovino 18. stoletja očitno pozna natančneje kot nedavno zgodovino, ter opozarjajo, da takšno razmišljanje ustvarja globoko vrzel med želenimi rešitvami za praktične probleme na Severnem Irskem in pričakovanji britanske vlade.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button