Bruselj napovedal povečanje humanitarne pomoči za Gazo

Evropska komisija bo humanitarno pomoč za območje Gaze povečala s 25 na 75 milijonov evrov, je po današnjem pogovoru z generalnim sekretarjem Združenih narodov Antoniom Guterresom sporočila predsednica komisije Ursula von der Leyen. Ob tem je Izrael pozvala k spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava pri odzivu na Hamasov napad.

“Komisija bo trenutno humanitarno pomoč za Gazo nemudoma povečala za 50 milijonov evrov. Tako bo skupaj znašala več kot 75 milijonov evrov,” je po pogovoru z Guterresom povedala von der Leyen.

Kot so še navedli na komisiji, je napovedala nadaljnje tesno sodelovanje z ZN in njegovimi agencijami, da bi pomoč dosegla tiste na območju Gaze, ki jo potrebujejo.

“Komisija podpira pravico Izraela, da se brani pred Hamasovimi teroristi, pri čemer mora v celoti spoštovati mednarodno humanitarno pravo. Močno si prizadevamo za to, da bi nedolžnim civilistom v Gazi zagotovili podporo,” je dejala von der Leyen, ki je v petek obiskala Izrael.

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je ob tem dejal, da bo potrojitev humanitarne pomoči EU omogočila zagotovitev osnovnih potreb civilistov v Gazi. “Ključno je zagotoviti varen in neomejen dostop humanitarne pomoči,” je še povedal.

Von der Leyen je med petkovim obiskom izraelskemu premierju Benjaminu Netanjahuju zagotovila, da Evropa stoji ob strani Izraelu. Poudarila je, da grozote, ki jih je sprožilo skrajno palestinsko gibanje, nedolžnim Palestincem prinašajo le še več trpljenja. Ob tem je samo še izrazila prepričanje, da bo Izrael s svojim odzivom pokazal, da je demokratična država.

Iz EU se že vse od napada Hamasa na Izrael pred enim tednom, na katerega je izraelska vojska odgovorila z napadi na Gazo, vrstijo izrazi solidarnosti z Izraelci. V zadnjih dneh pa so se okrepili tudi pozivi Izraelu k spoštovanju mednarodnega prava pri njegovem odzivu.

Preverite tudi
Close
Back to top button