Borrell v Bahrajnu izpostavil nujnost ustavitve nasilja v Gazi

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je danes na konferenci v Bahrajnu izpostavil, da se bo trpljenje civilnega prebivalstva na območju Gaze le še povečevalo, če ne bomo ustavili nasilja. Poudaril je, da nudenje humanitarne pomoči ni dovolj.

“Povečali smo našo humanitarno pomoč. Zagotovo jo moramo še bolj. A nima smisla, da mi danes daste kosilo, če me boste jutri ubili. Humanitarna podpora je res potrebna, a še bolj potrebno je ustaviti vzrok, zaradi česar je potrebna humanitarna pomoč,” je dejal, kot so sporočili iz Bruslja.

Po besedah Borrella je nujna tudi politična rešitev. Spomnil je, da se o rešitvi dveh držav že dolgo govori. “S ponavljanjem besed o rešitvi dveh držav, hkrati pa ne delati nič, da bi prišlo do njene uveljavitve, nudimo taktično kritje strategiji širjenja naselbin na Zahodnem bregu. V časih Osla je bilo x naselbin, danes jih je štirikrat več. Palestinsko ozemlje pa je skrčeno na arhipelag majhnih nepovezanih koščkov zemlje, kar otežuje uveljavitev rešitve dveh držav, o kateri govorimo,” je ponazoril.

Brez miru med Izraelci in Palestinci po njegovih besedah ni miru in varnosti v regiji in svetu. Ključno mu je, da se ne sme prisilno preseljevati prebivalstva, s tem da to pomeni tudi brez prisilnega umika ljudi z območja Gaze, “ker Gaza je palestinsko ozemlje in mora ostati palestinsko ozemlje”.

Območje Gaze mora po besedah Borrella ostati povezano z Zahodnim bregom in Vzhodnim Jeruzalemom. “Ni treh palestinskih ozemelj, je le eno palestinsko ozemlje,” je dejal.

“Zagotovo se ne smemo vrniti k statusu quo. Nič več terorističnih napadov iz Gaze in na Izrael, kar pomeni, da Hamas ne more več nadzirati Gaze,” je še povedal. “In kdo bo potem nadziral Gazo? Po mojem mnenju lahko to počnejo le eni. To so palestinske oblasti,” je dodal.

V Manami se je Borrell tudi srečal s savdskim zunanjim ministrom Faisalom bin Farhanom. Na vprašanje, kaj so skupne točke EU in Savdske Arabije glede krize v Gazi, je dejal, da je to varnost. “Skupna nam je zaskrbljenost zaradi tega, kar se dogaja na Zahodnem bregu, in skupna nam je zaskrbljenost zaradi vseh civilnih žrtev, tako v Izraelu kot Gazi. To zahteva skupno prizadevanje – arabskega sveta in Evropejcev,” je dejal.

Back to top button