Borrell upa na enotnost članic EU glede sankcij proti Belorusiji

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je v Strasbourgu danes dejal, da naj bi v prihodnjih dneh sprejeli sankcije proti posameznikom in podjetjem v Belorusiji, odgovornim za preusmeritev Ryanairovega letala v Minsk. Svet EU je predlagal tudi ciljno usmerjene gospodarske sankcije, pri čemer Borrell upa na enotnost držav članic.

Borrell je v okviru razprave o Belorusiji v Evropskem parlamentu dejal, da priprava seznama proti posameznikom in podjetjem, vključno z odgovornimi za prisilni pristanek Ryanairovega letala 23. maja, dobro poteka. Seznam bi lahko sprejeli v prihodnjih dneh po pisnem postopku.

Svet EU je predlagal tudi sprejetje “ciljno usmerjenih gospodarskih sankcij”, ki so uperjene proti celotnemu gospodarstvu države, je še pojasnil Borrell.

Te sankcije proti kritičnim sektorjem beloruskega gospodarstva naj bi predstavili na naslednjem zasedanju zunanjih ministrov EU. Končna odločitev bo na državah članicah in upam, da bodo enotne glede tega vprašanja, je še dejal evropski diplomat.

Pomanjkanje enotnosti med članicami EU na področju zunanje politike se je pokazalo ob nedavnem sprejetju skupnega stališča EU glede ustavitve nasilja med Palestinci in Izraelom. Madžarska je namreč odrekla podporo stališču unije.

Voditelji držav EU so se sicer že v prvem odzivu na ravnanje Minska konec maja zavzeli za ukrepe in nove sankcije proti beloruskemu režimu. Svet EU je tako minuli petek odločil zapreti zračni prostor EU za letala beloruskih letalskih družb.

Režim beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka je s preusmeritvijo letala iz EU v Minsk in aretacijo beloruskega novinarja Romana Protaseviča prestopil dovoljene meje, je še dejal Borrell. Aretacijo novinarja in njegovega dekleta je označil za “ostudno dejanje”, posnetek, na katerem je novinar “priznal” dejanja proti režimu, pa za “sramotnega”.

Poslanci so v razpravi pozvali k odločnemu ukrepanju proti beloruskemu režimu in podprli zaprtje zračnega prostora EU za beloruska letala. Prav tako so se izrekli za nadaljnjo podporo novinarjev v Belorusiji. “Treba je uvesti sankcije, da bi ustavili, kar se dogaja v Belorusiji,” je bilo slišati iz poslanskih vrst.

“Za Lukašenka je le en prostor, in to je sodišče v Haagu,” je menil poslanec Evropske ljudske stranke (EPP) Andrzej Halicki. Petras Auštrevičius iz liberalcev (Renew) pa se je zavzel, da bi EU organizirala in gostila konferenco na visoki ravni o prihodnosti demokratične Belorusije.

Robert Biedron iz evropskih socialistov in demokratov (S&D) je pozval k sprejetju resolucije, ki jo je pripravil parlament. O njej naj bi poslanci glasovali v četrtek.

Lukašenkov režim je označil za “zadnjo diktaturo v Evropi”, ki skuša zgraditi novo Severno Korejo. Treba je poslati jasno znamenje podpore beloruskemu ljudstvu in opoziciji, je še menil.

Source
STA
Back to top button