Borrell posvaril pred “živčnim zlomom” glede Ukrajine

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je danes v Bruslju posvaril pred “živčnim zlomom” glede krize v Ukrajini. “Ostati moramo mirni. Izogniti se je treba živčnemu zlomu,” je pozval v odzivu na niz vprašanj, kakšna je ocena položaja po pogovoru zunanjih ministrov unije z ameriškim kolegom Antonyjem Blinknom.

 

 

Zunanji ministri EU so danes v Bruslju potrdili skupno stališče glede evropske varnosti v kontekstu zaostrovanja razmer zaradi kopičenja ruskih sil ob in v Ukrajini ter ruskih poskusov spodkopavanja uveljavljenih varnostnih načel. “Koncept interesnih sfer nima prostora v 21. stoletju,” so izpostavili.

Ministri so danes s sprejetjem uradnih pisnih sklepov o evropskih varnostnih razmerah potrdili in nekoliko nadgradili stališče v desetih točkah, ki so ga opredelili na neformalnem zasedanju v francoskem Brestu pred dobrim tednom.

Poleg tega so se virtualno pogovorili z ameriškim državnim sekretarjem Blinknom, ki je poročal o petkovem srečanju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, s katerim naj bi se v prihodnje vnovič sestala.

Pred tem so ZDA napovedale umik družinskih članov diplomatov iz Ukrajine, nakar je Borrell sporočil, da unija ne bo ravnala tako, in izpostavil, da se je treba izogniti dramatiziranju, dokler poteka dialog z Rusijo.

Na vprašanja, ali je Blinken pojasnil razloge za evakuacijo, je Borrell po zasedanju izpostavil, da ne gre za nikakršno evakuacijo, temveč zgolj za to, da lahko nebistveno osebje zapusti državo, če to želi. V primeru EU po njegovih besedah ta previdnostni ukrep ni potreben.

Ob tem je ocenil, da na podlagi pogovorov z Blinknom ne more reči, da bi kar koli krepilo bojazen glede skorajšnjega napada Rusije na Ukrajino ali ruske grožnje zvezi Nato.

Po toči vprašanj glede resnosti razmer je Borrell izpostavil, da “ne smemo dovoliti, da se igrajo z našimi živci”. Pozval je k ohranitvi mirnosti in posvaril pred “živčnim zlomom”. Del odvračalne taktike je tudi, da se ne razkriva informacij, je še dodal.

Današnje zasedanje je sicer potekalo v senci kritik glede preveč proruskih stališč Nemčije, ki že dlje časa dviga obrvi zaradi spornega plinovoda Severni tok 2, ki naj bi podvojil dobavo poceni zemeljskega plina iz Rusije v Nemčijo. Nemška stališča glede sankcij proti Rusiji in zavračanje neposredne vojaške pomoči Ukrajini sprožajo vprašanja, ali je Berlin zanesljiv partner, saj da posreduje mešana znamenja.

Borrell na to odgovarja, da so vse članice unije zanesljive partnerice in da so enotne. “Nikakršne težave ni z nobeno članico,” je zatrdil ob prihodu na zasedanje. Ob tem je izpostavil, da je v uniji glede Ukrajine “enotnost brez primere”.

O možnosti sankcioniranja Rusije z izključitvijo njenih bank iz globalnega sistema za nadzor bančnih transakcij Swift, potem ko je nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock pred dnevi izrazila dvom o učinkovitosti tega ukrepa, pa je Borrell danes dejal le, da je proces odločanja o sankcijah zelo kompleksen.

Glede vprašanja neposredne vojaške pomoči Ukrajini je Borrell povedal, da o tem danes niso govorili, saj je to v pristojnosti članic, oni pa razpravljajo o vprašanjih, ki so v skupni pristojnosti.

EU se po njegovih besedah tesno usklajuje s partnericami, kot so ZDA, Kanada in Velika Britanija, s katerimi pripravljajo “močan sveženj sankcij”, a danes niso potrdili nič konkretnega, saj proces še poteka.

Danes se je pojavil tudi predlog, da bi se zunanji ministri unije v znak podpore Ukrajini enkrat sestali v Kijevu. Borrell je dejal, da je to možno, če so članice glede tega soglasne, ter da lahko unija tudi na tak način pokaže solidarnost z Ukrajino, kot jo je danes v Bruslju in pred dnevi v Brestu.

Source
STA
Back to top button