Belgija in Češka za nove sankcije proti Moskvi zaradi domnevnega vmešavanja v delo EU

Belgijski in češki premier Alexander De Croo in Petr Fiala sta kolege iz drugih članic EU pred današnjim zasedanjem v Bruslju pozvala k uvedbi sankcij proti Rusiji zaradi njenih poskusov vmešavanja v delo EU. Poziv sledi odkritjem čeških in belgijskih obveščevalnih služb o poskusih vplivanja na delo Evropskega parlamenta.

De Croo in Fiala sta spomnila, da je več držav članic unije v zadnjem času odkrilo poskuse zunanjih akterjev, da bi vplivali na demokracijo v Evropi, med drugim vmešavanje v procese odločanja v Evropskem parlamentu.

V pismu, ki sta ga kolegom in predsednikom institucij EU poslala v torek, sta zapisala, da so belgijske obveščevalne službe potrdile obstoj ruskih omrežij, katerih namen je bil spodbujati sodelovanje med proruskimi poslanci v Evropskem parlamentu. Cilj teh aktivnosti je bilo tudi prispevati k izvolitvi čim več proruskih kandidatov na junijskih volitvah v Evropski parlament, v njihove pisarne pa nato zaposliti člane ruskih omrežij.

Pri tem je prihajalo tudi do podkupovanja, in sicer predvsem na Češkem. V Belgiji, kjer je tožilstvo že sprožilo pregon, pa plačevanja niso zabeležili.

Češka je že uvedla sankcije proti več posameznikom in proruskemu portalu Voice of Europe, ki je v središču afere glede domnevnega ruskega vplivanja v EU.

“Zdaj je pravi čas za vzpostavitev novega sankcijskega režima EU, namenjenega boju proti ruskim zlonamernim aktivnostim,” sta ob tem zapisala De Croo in Fiala.

Prav tako je treba preučiti, ali mandata Evropskega javnega tožilstva (EPPO) in Urada EU za boj proti goljufijam (Olaf) omogočata pregon tega vmešavanja. “Če ga ne, ne smemo izključiti razširitve teh mandatov, da bi bil v prihodnje pregon mogoč,” sta zapisala.

Belgijski premier je ob prihodu na današnje zasedanje Evropskega sveta, ki je zadnje pred junijskimi volitvami, napovedal, da bo to temo odprl ob začetku pogovorov, na katerih je sodelovala tudi predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola.

Back to top button