Ameriškemu podjetju v EU globa zaradi oviranja preiskave

Evropska komisija je ameriškemu podjetju International Flavors & Fragrances danes naložila 15,9 milijona evrov globe zaradi oviranja preiskave kartelnega dogovarjanja pri oblikovanju cen. Njegov višji uslužbenec je namreč izbrisal sporočila v mobilni aplikaciji za sporočanje, ki jih je izmenjal z enim od konkurenčnih podjetij.

Organi EU so lani preiskali več podjetij po Evropi zaradi sumov kartelnega dogovarjanja pri oblikovanju cen. Med njimi so bila nekatera največja imena v industriji parfumov, med drugim švicarska Firmenich International in Givaudan, ameriški International Flavors & Fragrances ter nemški Symrise. Zadevo preiskujejo tudi v Švici, Veliki Britaniji in ZDA.

Med preiskavami so pregledali tudi mobilne telefone nekaterih uslužbencev ameriškega podjetja, pri čemer so ugotovili, da je eden od višjih uslužbencev pred tem iz aplikacije WhatsApp namerno izbrisal sporočila s poslovnimi informacijami, ki jih je izmenjal s predstavnikom enega od konkurenčnih podjetij, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Podjetje je pozneje Evropski komisiji pomagalo obnoviti izbrisane podatke, vendar je Bruselj proti njemu vseeno sprožil postopek zaradi oviranja preiskave. Globa lahko v takšnem primeru znaša do enega odstotka skupnih letnih prihodkov podjetja, a so se v komisiji predvsem zaradi sodelovanja podjetja odločili za nižjo, 0,15-odstotno.

Back to top button